Izvor: PRObjave.com, 09.Mar.2011, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštenje Udruženja RODITELJ povodom Međunarodnog dana žena - 8. marta

Dok se u svetu i kod nas proslavlja 100 godina Međunarodnog dana žena – 8. marta, preduzetnice porodilje, kao ni mnoge žene na trudničkom i porodiljskom odustvu u Srbiji nemaju razloga za slavlje. Udruženje RODITELJ ovog 8. marta ponovo skreće pažnju javnosti da državne institicuje i dalje ignorišu brojne zahteve za menjanje odluke o duplom zaduživanju porodilja preduzetnica za iznos obaveznih doprinosa tokom porodiljskog odsustva.

Širom Srbije, Poreska uprava je već blokirala račune preduzetnicama koje su na porodiljskom odsustvu, a to ne znači samo da su im uskraćena sredstva za preživljavanje porodice, već je i da je njihovoj deci uskraćeno jedno od osnovnih prava – pravo na zdravstvenu zaštitu, jer nemaju obavezno zdravstveno osiguranje. Kako u Srbiji ima više od 50.000 preduzetnica, jasno je da se one samom odlukom o rađanju deteta stavljaju u neravnopravan položaj i diskriminišu.

Takođe, predlog Udruženja RODITELJ da se problem sa poslodavcima koji neažurno isplaćuju naknade trudnicama i porodiljama, ili ih ne isplaćuju uopšte, premosti otvaranjem posebnih namenskih računa za trudnice i žene na porodiljskom odustvu, naišao je na potpuno ignorisanje oba nadležna ministarstva – i ministarstva zdravlja i ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Udruženje RODITELJ smatra da bi umesto osmomartovskih čestitki i pozivanja na ravnopravnost žena, državne institucije i nadležna ministarstva morala da načine konkretne korake u zaštiti materinstva u Srbiji, pošto to trenutno nije slučaj. Štaviše prava trudnica i porodilja se narušavaju ne samo od strane poslodavaca, već direktno i od strane države.
Udruzenje RODITELJ
Dragana Rakica 33 d/10
11000 Beograd
Tel: 064/2206-438
Fax: 2106 491
Email: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Kontakt:
Angelina Radulović
Funkcija: Executive director
Mob: 064 2206438
Email: angelina@roditelj.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.