Izvor: PRObjave.com, 01.Sep.2009, 14:10

Prošlost i budućnost planinarenja u Palanci

Planinarski klub "Jasenica" funkcioniše u sastavu istoimenog Sportskog društva, osnovan je 1948. godine pod imenom Planinarsko- smučarsko društvo "Jasenica" i od tada je širio pozitivnu sliku o gradu i njegovim stanovnicima kako u našoj zemlji tako i inostranstvu.
Kako klub neguje planinarsku tradiciju u Smederevskoj Palanci već 60. godina i pošto je stekao određeni ugled u planinarskoj zajednici svojom masovnošću, a pogotovo trudom i zalaganjem u širenju planinarske svesti, od "Centra za razvoj sporta i amaterizma u sportu" i drugih organizacija je više puta nagrađivan kao najbolji palanački sportski kolektiv.
Ugled i tradicija biće krunisani sa nekoliko akcija za koje postoji nada se postati tradicionalne.
Prva od tih akcija krenula je danas, kada je, uz pomoć mnogobrojinih sponzora raspisan "I konkurs za najlepšu planinrsku fotografiju", o kojoj će biti više reči u drugom delu konferencije.
Druga akcija je organizovanje "Jaseničke transverzale" ili "staze zdravlja". U istoriji kluba zabeležena je jedna akcija- transverzala koju je planinrsko smučarsko društvo "Jasenica" s velikim uspehom organizovalo u periodu od 1986. Do 1989. godine pod nazivom "Tragom palanačke čete i drugog šumadijskog odreda". Ova akcija biće vezana za obnavljanje ove i organizovanje nove transverzale, koja će po reci u čijoj se dolini nalazi naš grad nositi naziv, "Jasenička transverzala". Transverzala će ići dolinom reke Jasenice, okolnih brežuljaka i mesta od istorijskog značaja za naš kraj. Pošto se u dolini reke Jasenice nalaze mnogobrojni izvori zdrave i mineralne vode ova transverzala će nositi naziv i "Staza zdravlja".
Treća akcija koja će biti periodično organizovana, a sve u zavisnosti od priliva novih članova biće održavanje "Male škole planinarenja", koja će u klubu po prvi put biti organizovana početkom oktobra.
U planu je i objavljivanje planinarskog dnevnika, za sve nove i stare članove kao vid uputstva, kako se treba ponašati u prirodi, ophoditi prema drugim planinarima i šta sve treba jedan planinar da ponese kada krene na akciju.
Pošto je počela prezentacija naših akcija i rada u lokalnim novinama, što je naišlo na dobar odjek u javnosti, želja nam je da proširimo sadržaj i periodično objavljujemo bilten kao novinski dodatak.
Plananarenje je svrstano u drugu kategoriju sportova, a kategorizacija se vrši već nekoliko godina, i pošto do sada nije vršena, u planu je da naredne godine po prvi put juniori i seniori članovi kluba budu kategorizovani u Sportskom savezu Srbije.

SD "Jasenica"
I srpskog ustanka 2
11420 Smederevska Palanka
Tel: 064/239-7554
Email: planinari@jasenica.rs
Web: planinari.jasenica.rs

Nastavak na PRObjave.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.