Izvor: PRObjave.com, 01.Jun.2009, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUBLIC NETBASE: NON STOP FUTURE

Iz uvodnog teksta: Nove informacijske tehnologije su postale vrlo rasprostranjene i prisutne u nasim svakodnevnim zivotima. Upravo ova cinjenica oznacava kraj perioda intenzivnog eksperimentisanja i spekulacija u vezi sa pocecima globalnih komunikacijskih sistema pre vise od deset godina. Umetnici i kulturni radnici su bili prvi istrazivaci slobodarske dimenzije tehnologije i prvi koji su poceli primenu njenih emancipatorskih potencijala. Ovi rani pioniri su razvili niz interdisciplinatsnih modela i praksi da bi rasirili opseg drustvene participacije u kulturi informacijskih tehnologija.
Inicijative poput radikalne medijske institucije Public Netbase su postale vazne tacke u globalnoj mrezi posvecene kritickoj umetnosti, kulturi i nauci zasnovanim na novomedijskim praksama. Virtuelni svet je moguc, ali nikada bez realnih prostora i stvarnih drustvenih odnosa i interakcija. Ova publikacija je istovremeno pregled pionirskih dana iz perspektive Public Netbase, kao i prozor u mogucu buducnost umetnosti i kulture u digitalnim mrezama. Ova knjiga, kao i rad Public Netbase, daje dubok uvid u kriticke informacije ekonomskog diskursa, uvid u strategije taktickih medija i u kritiku gubitka javnog domena i kritiku vlasnickih struktura.
Zasnovana na bogatoj arhivi Public Netbase, knjiga predstavlja neke od najkontroverznijih umetnickih projekata i intervencija u periodu od 1994 - 2006. godine. Takodje nudi pregled istorijskih dokumenata i manifesta kriticki opredeljenih prema komercijalizaciji i kontroli drustva, kao i pogled na digitalni svet sutrasnjice. "Non Stop Future" podize svest o potrebi ulaganja u nove i raznolike prakse u umetnosti i medijima. Kao rezultat dugogodisnje saradnje kuda.org i beckog Instituta za nove kulturne tehnologije Public Netbase t0, objavljena je knjiga koja istovremeno govori o istoriji organizacije ali i novih tehnologija, taktickih medija, umetnosti i aktivizma od pocetka 1990-ih godina do danas.
Saradnja ove dve institucije je bila najvidljivija tokom organizovanja izlozbe "Svet informacija" (World-Information.Org, www.world-information.org) u Novom Sadu i Beogradu tokom 2003. godine, ciji je producent Public Netbase t0, a lokalni organizator Centar_kuda.org.
PRObjave
Šekspirova 3
21000 Array
Tel: 021/634-1694
Email: redakcija@probjave.com
Web: www.probjave.com
Kontakt:
Dragan Varagić
Funkcija: CEO PRObjave.com
Tel: 021/634-1694
Email: redakcija@probjave.com

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.