Izvor: PRObjave.com, 04.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuglaši Sente obeležavaju 120 godina ovog sporta u gradu

Učestvovaće srpski superligaš i domaćin turnira Senta, koja je ove sezone dobila lepo pojačanje mladog srpskog reprezentativca Roberta Ernješija, slovenački prvoligaš Brest Novolit iz Cerknica, šampion mađarske Gabonatrans (Segedin) sa trojicom srpskih internacionalaca Laslom Feketeom, Tiborom Selom i Žoltom Kišom i ekipa "Svetske zvezde" u kojoj će igrati osvajači medalja sa šampionata sveta: Vilmoš Zavarko, Jovan Ćalić, Goran Ostojić, Arpad Antal (svi Srbija), Matko Bulka (Kandit, Osijek) i Žombor Zapletan (Mađarska, Nojmarkt, Italija). Turnir počinje u 9 časova na novoj kuglani u "Narodnoj bašti".
- Prvi pisani trag o kuglaškom sportu u Senti datira iz 1889. i u Budimpešti sam u arhivu pronašao i Statut udruženja donet 18. maja te godine – kaže autor monografije o 120 godina kuglanja u Senti Laslo Taboroši, izuzetni hroničar sporta, autor 11 monografija i o počecima atletike, fudbala i drugih sportova. - Počelo se na jednoj stazi, kasnije je napravljena joj jedna i igralo se na devet čunjeva, po istom sistemu kao i danas. Staze su bile zemljane, ili od šljake...
Kuglanje se širilo i već 1920. bilo je nekoliko kuglana u ugostiteljskim objektima u Senti. Posle osnivanja KS Jugoslavije 1931. u Zagrebu, formiran je Subotički kuglaški podsavez i klubovi iz Sente su postali njegovi članovi. Posle Drugog svetskog rata kuglanje u Senti je obnovljeno 1945. u sekciji pri Sportskom društvu Jedinstvo.
- Klub pod imenom Senta osnovan je 25. maja 1986. i najveći uspeh zabeležio je 2006. osvajanjem trećeg mesta u Super ligi Srbije i, potom, je učestvovao dva puta u Kupu NBC federacije, gde su u Zalaegersegu bili šesti a u Zagrebu deveti. Najveći pojedinačni uspeh nekog igrača Sente je titula juniorskog vicešampiona sveta Lasla Feketea u paru sa Redomondom Totom 1997. Fekete je 2000. osvojio i bronzu na seniorskom pojedinačnom Svetskom kupu– istakao je Laslo Taboroši. - U monografiji je i oko 300 fotografija i faksimila dokumenata i novinskih članaka, kao i hronologija rezultata senćanskog kuglanja na Prvenstvima Vojvodine, Srbije i Jugoslavije...
Monografija je na srpskom i mađarskom, prevod na srpski uradila je mlada kuglašica Sente Tara Hočevar, kći nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Matijaža Hočevara.
Kuglaški klub Senta
k.e.k. 16/13
24400 Senta
Tel: 024 815 230
Email: hocevar@eunet.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.