Izvor: PRObjave.com, 25.Jul.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs Programa za mlade Građanskih inicijativa: Pišite o javnim prostorima!

Konkurs za tekstove o javnim prostorima koji će biti objavljeni u publikaciji u jesen 2011. godine otvoren je do 31. jula 2011. godine. Konkurs se odvija u okviru kampanje "Otvoreno o javnim prostorima" koju sprovodi Program za mlade Građanskih inicijativa.
Pozivamo sve autore i autorke da svojim tekstovima iz oblasti sociologije grada, arhitekture i urbanog planiranja, kao i svojim predlozima za intervencije u javnom prostoru pomognu da da se na jednom mestu okupe tekstovi koji se bave problematikom i borbom za javne prostore. Autori/ke koji imaju predlog za umetničke ili neku drugu vrstu intervencije u javnom prostoru mogu da urade svoj projekat u formi prezentacije sa propratnim tekstom.
Pitanje javnih prostora i njihove dostupnosti, kao i dostupnosti infomacija jedno je od ključnih ukoliko se govori o sistematičnom građanskom organizovanju i aktivizmu. Pitanje korišćenja javnih prostora je posebno značajno u slučaju omladinskog organizovanja. Uprkos postojanju potrebe, većina omladinskih inicijativa, projekata i grupa nema pristup prostoru za organizovanje zbog nejasnih procedura i uslova konkurisanja, nejasnih nadležnosti institucija, nedostatka informacija i često, nepostojanja volje.

Projekat "Otvoreno o javnim prostorima" se intezivnije bavi ovim pitanjem upravo zbog činjenice da značajan segment omladinskog aktivizma u Srbiji čine grupe mladih neformalnog tipa, koje nemaju resurse koji se zahtevaju za komunikaciju sa predstavnicima vlasti. Takođe, postojeći prostorni resursi koji su u vlasništvu Republike i opština ne koriste u dovoljnoj meri za zadovoljavanje potreba širih društvenih grupa. Kroz dosadašnji rad pokazalo se da je nedostatak prostora jedna od većih boljki civilnog sektora uopšte.
Krajnji rok za slanje tekstova je 31. jul 2011. godine do 22 časa na mail: javniprostori@gradjanske.org
Radovi pristigli nakon ovog roka neće biti uzimani u razmatranje. Za više informacija o kampanji posetite zvanični blog kampanje - www.javniprostori.org
Kontakt osoba je: Dobrica Veselinović; telefon: +381 11 32 83 250, 26 39 524, 32 84 791; E-mail: dobrica@gradjanske.org

Kampanju "Otvoreno o javnim prostorima" podržava USAID u okviru programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).
Građanske inicijative
Simina 9a
11 000 Beograd
Tel: 011/2625 942
Fax: 011/2623 980

Kontakt:
Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
Mob: 064/42 92 664
Fax: 011/2623 980
Email: jelenao@gradjanske.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.