Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Izvor: PRObjave.com, 27.Apr.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Na današnjem predstavljanju nove internet platforme za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS istaknuto je da veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva. Anketa o prihodima i uslovima života u Srbiji pokazuje da naša zemlja ima najveću nejednakost u raspodeli dohotka u Evropi u poslednje 3 godine, merenu takozvanim Džini koeficijentom. Dodatno, u Srbiji 20% stanovništva sa najvišim dohotkom zarađuje čak 9 puta više od 20% najsiromašnijih i da je taj raspon najveći u Evropi.
Prema rečima Jelene Žarković Rakić, direktorke Fondacije za razvoj ekonomske nauke FREN i profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu, nejednakost, kao i holesterol, može biti dobra i loša. Prisustvo „dobre" nejednakosti znači da je razlika u visini dohotka između pojedinaca posledica njihovog različitog truda, rada i zalaganja. U uslovima „loše" nejednakosti, nejednakost u dohotku je posledica nepostojanja jednakih šansi za sve u društvu da ostvare svoj pun potencijal, što umanjuje mogućnost društva za stvaranje visokog nacionalnog dohotka - istakla je prof. Žarković Rakić.
Da je visoka nejednakost loša za ekonomski rast i njegovu održivost, pokazuju i istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda i OECD-a. Pored toga, stanovnici zemalja koje imaju najmanje izražene nejednakosti, poput Norveške, Islanda, Švedske, Danske i Holandije, iskazuju i najveće zadovoljstvo svojim životom. Nejednakost koja raste u dužem vremenskom periodu, kao što se to dešava poslednje tri decenije u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, dovodi do socijalnih i političkih problema i promena, što se moglo videti u nedavnim iznenađujućim pobedama Bregzit opcije i Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.
I pored visoke nejednakosti u raspodeli dohotka u Srbiji, ova tema nije bila prioritetna za donosioce odluka. Kako pokazuje MONS platforma, osnovni uzroci visoke dohodne nejednakosti u Srbiji su nizak obim i kvalitet zaposlenosti, obrazovni sistem koji ne uspeva da poništi efekte socio-ekonomskih nejednakosti, i koji ih, štaviše, u nekim segmentima i produbljuje, neadekvatna poreska i socijalna politika. Na pitanje kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih koji koči razvoj Srbije, MONS autori predlažu unapređenje politika koje doprinose većoj zapošljivosti, poput politike obrazovanja, celoživotnog učenja kao i aktivne politike zapošljavanja. Pored toga, progresivnije oporezivanje dohotka i bolja podrška siromašnim građanima trebalo bi da smanje jaz u dohotku između najbogatijih i najsiromašnijih građana.
Prema rečima Marije Babović, direktorke programa SeConS-a i profesorke Filozofskog fakulteta u Beogradu, FREN i SeConS su novu internet platformu za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS pokrenuli kako bi omogućili donosiocima odluka, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima da na jednom mestu prate aktuelne globalne društvene trendove i njihov uticaj na Srbiju. Ove dve organizacije su u protekloj deceniji sprovele brojna istraživanja socio-ekonomskih pitanja u Srbiji i pripremile analize koje su doprinele razvoju nacionalnih strategija i javnih politika. MONS kvartalno predstavlja po jednu socio-ekonomsku temu, koju eksperti iz date oblasti sveobuhvatno analiziraju, koristeći relevantne i pouzdane izvore podataka. MONS će se baviti najznačajnijim društveno-ekonomskim pitanjima u zemlji, kako onim u žiži javnosti, tako i temama koje su trenutno zanemarene. Pokretanje platforme podržao je "PERFORM", projekat Švajcarske agencija za razvoj i saradnju, koji sprovodi organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Univerzitetom u Friburgu.
MONS

11000 Beograd
Web: www.mons.rs
Kontakt:
Snežana Bajčeta
Funkcija: MONS koordinatorka komunikacija
Email: communication@secons.net

Nastavak na PRObjave.com...






Povezane vesti

Srbija: Najveći raspon između bogatih i siromašnih

Izvor: OkRadio.rs, 27.Apr.2017

Na današnjem predstavljanju nove internet platforme za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS (www.mons.rs) istaknuto je da veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva. Anketa o prihodima i uslovima života u Srbiji pokazuje da naša zemlja ima najveću...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.