Kako razgovarati sa decom o emocijama?

Izvor: PRObjave.com, 13.Jun.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako razgovarati sa decom o emocijama?

Koliko često vam se desilo da vaše dete ne ume da kontroliše emocije i da pravi scene na javnim mestima? Emotivna inteligencija se razvija tokom života, zbog čega je važno da roditelji i vaspitači rano počnu "vežbanje" sa decom.
Evo kako možete vežbati sa decom i pospešiti njihovo emotivno opismenjavanje.
Imenujte emocije
Iako mala deca i predškolci imaju ograničene sposobnosti verbalnog izražavanja, roditelji i njihovi učitelji mogu da 'osluškuju' njihovo ponašanje i važno je da se ovakve situacije analiziraju i da njihova osećanja nazovu pravim imenom. Na primer: „Ti si se razbesneo! Tvoj mali bata je pocepao tvoj crtež i ti si sada BESAN."
Normalizujte emocije
Emocije se moraju kategorisati kao dobre ili loše. Snažne emocije mogu da preplaše ili potpuno obuzmu dete. Zato je neophodno da se njihove reakcije na stimulanse normalizuju, tako što ćemo im objasniti da svi ponekad osećamo isto i time ćemo ih utešiti i pomoći da sagledaju situacije iz različitih perspektiva. Nakon toga treba da sumiramo šta se tačno desilo, sa posebnim osvrtom na detetova osećanja.
Razvijanje strategija
Ne možemo uvek da konrolišemo svoja osećanja, ali možemo da kontrolišemo način na koji ih izražavamo. Na primer: „Kada sam ljut, ne smem da udarim svoga brata, ali smem da lupam nogama o pod."
"Čitanje" slika
Istraživanja pokazuju da čitanje umetničke proze pomaže razvoju empatije. Kada u priči dođe do određenog emocionalnog obrta, treba zastati i zajedno sa detetom pogledati sliku. „Pogledaj je - šta msiliš, kako se ona sada oseća?"
Vežbe usredsređene meditacije
Ključni princip ovih vežbi jeste umirivanje tela i duha i usmeravanje celokupne pažnje na pojave u okruženju - zvuke, mirise i prizore. Vežbajte da sa svojim učenicima ili decom - sedite u tišini 60 sekundi, a zatim ispričajte jedni drugima šta ste videli i čuli.
Link: www.eci-pec.rs/blog/prednosti-razumevanja-i-razgovora-o-emocijama-od-najranijeg-uzrasta
JAMAX M
Bulevar oslobođenja 17
32000 Čačak
Tel: +381 10 313 777
Email: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.