Izvor: PRObjave.com, 30.Avg.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba akvarela

Jedna od specifičnosti Umetničke kolonije u Ečki jeste Susret akvarelista koji se ove godine održava po jubilarni trideseti put (od 17. do 23.avgusta). Susreti akvarelista u Ečki, osim što okupljaju već dokazane akvareliste i ljubitelje ove umetničke tehnike, pružaju mogućnost i umetnicima koji se bave drugim likovnim tehnikama i koji tokom svoje umetničke karijere nisu imali prilike, niti su razmišljali o tome da se bave akvarelom, da se oprobaju u ovoj tehnici i steknu nova iskustva koja će im poslužiti u daljem radu.
Umetnici su bili smešteni u paviljonu Umetničke kolonije u Ečki u parku Kaštela. Materijal za rad, smeštaj i ishranu obezbedila je Savremena galerija. Umetnici su Organizatoru ostavili po dva akvarela.
Umetnička kolonija u Ečki osnovana je 1956. godine.
U radu Kolonije učestvovala su najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije, koji se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bave različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih stavio akcenat na
akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima.
Posebno interesovanje organizatora Umetničke kolonije u Ečki za akvarel podstaknuto je izložbom "Akvarel likovnih umetnika Vojvodine, učesnika u radu umetničkih kolonija", održane 1977. godine. Ova izložba poslužila je kao povod za manifestaciju "Susret akvarelista Jugoslavije" održane 1980. godine, od kada započinje redovno okupljanje akvarelista u Ečki. To su bili podsticaji za organizovanje "Prvog bijenala akvarela podunavskih zemalja" 1991. godine, iste godine kada je ugašeno Bijenale akvarela u Karlovcima i u vreme raspada SFRJ. Na izložbi su učestvovali umetnici iz Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Rumunije, SSSR-a i Jugoslavije. Iz dobro poznatih razloga nije bilo moguće nastaviti ovu manifestaciju, pa je 1993. godine organizovano "Bijenale jugoslovenskog akvarela" koje je nastavljeno i sledećih godina sa donekle izmenjenom koncepcijom i ove godine je održano po šesti put.
Fond Savremene galerije u Zrenjaninu sadrži oko osamsto akvarela autora iz svih bivših republika i pokrajina Jugoslavije, među kojima se nalaze i akvareli umetnika iz inostranstva. Akvareli pokrivaju period od pedesetih godina XX veka pa sve do danas, a najveći broj akvarela u fondu nastao je tokom poslednje tri decenije, od kada se
započelo sa Sazivima akvarelista, tako da dobijamo uvid u gotovo celokupno posleratno stvaralaštvo u ovoj tehnici na teritoriji bivše Jugoslavije.
Tokom svog rada kolonija je pokušavala da, koliko je to moguće, isprati aktuelna dešavanja u likovnoj umetnosti, ali i da zadrži specifičnosti, po kojima je prepoznatljiva među velikim brojem umetničkih kolonija osnovanih pogotovo tokom poslednjih godina.
Savremena galerija Zrenjanin

23000 Zrenjanin
Web: www.galerija.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.