Izvor: PRObjave.com, 03.Sep.2009, 07:00

Izložba Savremena keramika Rima i Lacija

Napor regije Lacio, a posebno napor Uprave za mala i srednja preduzeća, trgovinu i zanatstvo, uložen u promovisanje i vrednovanje savremene keramike Rima i regije Lacio u Italiji i inostranstvu, utvrdio se sve više zahvaljujući pozitivnim iskustvima koja su sazrela zahvaljujući saradnji sa Fondacijom Umberto Mastrojani. Naime, počevši od važne inicijative Fatto ad Arte - Territori della Ceramica Italiana e Contemporanea koja je priređena u Rimu 2007. i izložbom RomArtigianArt 2008, koja je prenesena u Mađarsku i u Beč, odnosno u palatu Šternberg, predivno sedište Italijanskog instituta za kulturu u ovom gradu, još naglašenije je potvrđeno nacionalno i međunarodno interesovanje za predložene teme. Aktuelna inicijativa koja snaži vezu sa važnim sedištima Italijanskih instituta za kulturu, u Beogradu i u Pragu, pokazuje se kao trenutak neophodan za kompletiranje i jačanje poznavanja umetničko-zanatske baštine koja u gradu Rimu i u regiji Lacio čini ključni deo same istorije grada i tradicije našeg veličanstvenog područja.
Fondacija Umberto Mastrojani, kojoj treba odati priznanje za veoma primetne organizacione sposobnosti, danas služi dobro poznatim istorijsko-kritičkim kvalitetima profesorke Loredane Ree koja je maestralno naglasila osobenosti cele inicijative koja uzdiže savremenu keramiku i posebnu profesionalnost svih onih koji rade u ovom sektoru, među kojima su i dobro poznati Nino Karuzo, Tomazo Kašela i sam Pablo Ečauren. Drago mi je, uz to, što mogu da naglasim prisustvo Antonija Gabrijelea i Fernanda Ree koji rade u mojoj Čočariji i dostojno predstavljaju njen stvaralački genije. Posebnu zahvalnost želim da uputim Umbertu Rinaldiju i Mariji Maci, direktorima Italijanskih instituta za kulturu u Pragu i Beogradu, kao i Anđelu Pjeru Kapelu na predusretljivosti i na saradnji u pripremanju događaja koji će, zasigurno, očarati one koji će imati priliku da se dive tipičnim delima umetnosti koja predstavlja jednu od najstarijih kulturnih baština regije Lacio.
Italijanski institut za kulturu u Beogradu
Kneza Miloša 56
11000 Beograd
Tel: 381 11 3629 356
Fax: 381 11 3621 411
Email: iicbelgrado@esteri.it
Web: www.iicbelgrado.esteri.it

Nastavak na PRObjave.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.