Izvor: PRObjave.com, 04.Okt.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I deca imaju prava

Povodom obeležavanja međunarodne Dečje nedelje, Mreža organizacija za decu Srbije - MODS želi da skrene pažnju na činjenicu da su deca u Srbiji i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa. Još uvek ne postoji spremnost da se deca prepoznaju kao ravnopravan deo društva u ostvarivanju zagarantovanih prava, što je posebno naglašeno kada je reč o deci iz najugroženijih kategorija.
Danas, svako četvrto dete u Srbiji je siromašno, dok je nasilje nad decom u porastu. Veliki broj dece je pravno nevidljiv. Prema najnovijim podacima Unicefa, 5% dece romske nacionalnosti nije upisano u knjige rođenih tako da ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a deca sa hroničnim i retkim bolestima u velikoj meri su zanemarena od strane institucija sistema.
Ove godine međunarodna Dečija nedelja skreće posebnu pažnju na promociju prava dece sa smetnjama u razvoju u cilju podizanja kvaliteta njihovog života i ostvarivanja uslova za unapređenje položaja u društvu.
Ovo su samo neki od akutnih problema i ne tiču se samo posebno ugroženih grupa dece, već uopšte uslova u kojima stasava nova generacija.
Zbog toga, prioritetni zadatak svih treba da bude unapređenje položaja dece zasnovano na širokoj, konkretnoj akciji društva i države, na jasnoj i koherentnoj politici i međusektorskoj saradnji uz puno učešće dece, roditelja i organizacija građanskog društva.
Briga o deci ima nemerljiv značaj za svako društvo koje misli o svojoj budućnosti. Neka obeležavanje međunarodne Dečije nedelje bude povod za radost, ali i podsećanje na obaveze koje kao društvo imamo prema najmlađima.
Udruzenje RODITELJ
Dragana Rakica 33 d/10
11000 Beograd
Tel: 064/2206-438
Fax: 2106 491
Email: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Kontakt:
Angelina Radulović
Funkcija: Executive director
Mob: 064 2206438
Email: angelina@roditelj.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.