Izvor: PRObjave.com, 10.Jun.2011, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li građanke i građani odlučuju?

Ko zaista donosi i sprovodi odluke u Srbiji? Građanke i građani Srbije, kadrovi političkih stranaka ili tajkuni? Koliko smo uključeni u donošenje tih odluka i koliko koristimo mehanizme građanske participacije koji su nam zakonom zagarantovani?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu i lokalnu samoupravu zajedno sa organizacijama civilnog društva i pojedincima pokušati da daju odgovor na konferenciji "Da li građanke i građani odlučuju?" 15. juna 2011. godine, od 10:00 u hotelu "Zira", Ruzveltova 35.

Narodna inicijativa, peticije, javno zagovaranje su samo neki od mehanizama učešća koji se mogu koristiti. O tome šta je uzrok toga što ih građanke i građani ne koriste u dovoljnoj meri govoriće:

• Duško Radaković; Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, (čekamo potvrdu);
• Miljenko Dereta; izvršni direktor Građanskih inicijativa;
• Ivana Ćirković; Direktorka kancelarije za saradnju sa civilnim društvom,
• Tina Divjak i Goran Forbici; Centar za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS), Slovenija
• dr Snežana Đorđević; Fakultet za političke nauke

Prisutnima će na raspolaganju biti dostupne "Galerija tema" i "Galerija dobrih praksi".

Učesnici/e su prethodno pozvani da sami predlože teme o kojima će se razgovarati. Na licu mesta će glasati o temama koje smatraju zanimljivim. O najzastupljenijim temama će biti organizovane diskusije u grupama u cilju formiranja preporuka koje će biti podnete nadležnim institucijama.

"Galerija dobrih praksi građanskog učešća" će biti otvorena svim posetiocima u vidu vizuelnih prezentacija različitih inicijativa i akcija. Ovom prilikom će biti predstavljen i "Priručnik za uključivanje građana i civilnog društva u procese odlučivanja" u kome se govori o primeni Kodeksa dobre prakse za građansko učešće, dokumenta Saveta Evrope iz 2009. godine.

Projekat "Građanke i građani odlučuju" realizuju Građanske inicijative (GI) u partnerstvu sa Centrom za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS) iz Slovenije, u okviru programa "Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU" koji finansira Evropska unija, rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje GOPA Consultants. Britanska ambasada u Beogradu je takođe podržala ovaj događaj.
Građanske inicijative
Simina 9a
11 000 Beograd
Tel: 011/2625 942
Fax: 011/2623 980

Kontakt:
Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
Mob: 064/42 92 664
Fax: 011/2623 980
Email: jelenao@gradjanske.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.