Izvor: PRObjave.com, 22.Jul.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASOCIJACIJA MEDIJA, NUNS I UNS O PREDLOZIMA ZA IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Tim povodom Asocijacija medija, NUNS i UNS saglasni su da bi prenos i raspolaganje pravima na javnom glasilu moralo da bude regulisano saglasno zakonskim odredbama koje se odnose na načelo solidarne odgovornosti saugovarača.

Saglasni su i da visina kazni koje bi se izricale javnim glasilima ne mogu biti vezivane za prihode od prodatog tiraža i oglasnosnog prostora, kao i da uslovna kazna u slučaju prvog prestupa važi za sve prekršaje. Visina kazni takodje ne sme da prelazi zakonski maksimum predvidjen Zakonom o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima.

NUNS, UNS i Asocijacija medija ostaju pri svojim dosadašnjim predlozima i primedbama i pozivaju predlagače i parlamentarne stranke da još jednom razmotre zajedničke predloge, kao i samostalne primedbe asocijacija i udruženja.

Saopštenje upravnog odbora Asocijacije medija

Upravni odbor Asocijacije medija smatra da je neophodno kvalitetnim zakonskim rešenjima što pre urediti medijsko tržište u Srbiji.

Smatramo da zakoni koji se odnose na medije moraju biti zasnovani na maksimalnom uvažavanju ljudskih prava i integriteta svih građana ali i zaštiti prava na neometano prikupljanje i distribuciju informacija s ciljem kvalitetnog inforisanja javnosti. Zato zakoni kojima se reguliše medijska scena i poslovanje medijske industrije moraju biti zasnovani na Ustavu i odredabama važećih zakona i uz maksimalno uvažavanje najbolje prakse i zakonskih rešenja primenjenih na najznačajnijim medijskim tržištima Evrope.

Upravni odbor je razmatrao predložene promene Zakona o informisanju i ocenio da pojedine odredbe iz Predloga Zakona mogu da doprinesu neophodnom uređenju tržišta štampanih medija, ali i da se nekim od njih izdavači stavljaju u neravnopravan odnos u odnosu na ostale privredne subjekte. Osnovne primedbe Asocijacije medija odnose se na uvođenje depozita za štampane medije, vezivanje kazni za prodati tiraž i oglasni prostor, kao i na samu visinu kazni.

Upravni odbor Asocijacije medija, uvažavajući potrebu za uvođenjem reda na medijskom tržištu, jednoglasno je odlučio da primedbe na predložena zakonska rešenja uputi Ministarstvu kulture s uverenjem da će one biti prihvaćene.
Asocijacija medija
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel: +381 11 30 65 545
Email: info@asmedi.org
Web: www.asmedi.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.