Vreme je za knjigu

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je za knjigu

Beograd - Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra pod sloganom „Vreme je za knjigu“, a počasni gost 59. manifestacije biće Kina, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda. Na površini od 30.000 kvadrata predstaviće se 450 direktnih izlagača, od toga 33 iz inostranstva, a poslednjeg dana Sajma otvorena knjiga biće predata predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Indije, zemlje koja će sledeće godine biti počasni gost.

- Svim Kinezima poznato je da je Beogradski sajam knjiga uticajan u svetu. Ja sam već učestvovao na kineskom štandu, tokom studija u Beogradu. Zato će Kina uložiti mnogo pažnje u svoje predstavljanje. Imaćemo veliku delegaciju, koju će činiti oko 200 članova i 100 izlagača. Na našem štandu biće izloženo više od 5.000 najboljih publikacija koje prikazuju savremenu Kinu. Naša država se poslednjih godina otvorila ka svetu. Ona se naglo promenila i postala najveća zemlja u razvoju. Publika će moći da upozna i novu i staru Kinu - objasnio je Li Mančang, ambasador NR Kine u Beogradu.

Među najavljenim članovima delegacije Kine između ostalih biće i poznati pisci: A Lai, autor nagrađivanog romana „Crveni makovi“, Cao Vensjuen, laureat Andersenove nagrade za dečju književnost, Liu Dženjun, autor knjige „Povratak u 1942“, po kojoj je snimljen i istoimeni film, Mai Đija, otac kineskog trilera, pesnik Džao Lihung, kao i Ju Hua, čij je roman „Živeti“ objavljen i u Srbiji.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević istakao je da je Sajam knjiga dragulj kulturne ponude Beograda.

- Uvek je vreme za knjigu, ali nekada to treba posebno naglasiti, jer u trenutku u kome živimo to pomalo zaboravljamo. Kina kao počasni gost ovogodišnjeg Sajma biće prilika da izdavači ugovore poslove, zahvaljujući kojima će se kineska publika upoznati sa srpskim delima, ali i da se domaća publika sretne sa kineskim piscima - rekao je Vukosavljević i dodao da očekuje da će naredni Sajam biti uspešan kako po broju posetilaca, tako i po broju naslova.

Novi predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović predstavio je novine ovogodišnje manifestacije. Počasni gost - Kina naći se u Hali 2a, zajedno sa stranim izlagačima (Francuska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Iran, Japan, Holandija, Rusija, Austrija...), dok će celokupna Hala 1 biti rezervisana samo za domaće izdavače, kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima).

Prema rečima urednika programa Dragana Hamovića, Sajam knjiga obeležiće tri značajna jubileja - 200 godina od prvih Vukovih dela („Pismenice“ i „Gramatike“), 150 godina od rođenja Branislava Nušića i sto godina od početka Velikog rata.

- Osim te tri velike godišnjice, program ove manifestacije pokriće i niz drugih tema. Prisetićemo se i Dobrice Ćosića, Svetlane Velmar Janković i Miodraga Pavlovića, koji su preminuli tokom ove godine, obeležićemo vek bez Jovana Skerlića, kao i izlazak Nastasijevićeve poezije na nemački jezik - kazao je Hamović.

Program će biti posvećen i kineskim temama, a direktor Instituta „Konfucije“ Radosav Pušić moderiraće tribine o: kineskoj književnosti i kineskom društvu, knjigama za decu i mlade, prevedenim delima, tradiciji i modernom, kao i kineskoj poeziji.

U okviru 59. Sajma knjiga biće dodeljene tradicionalne nagrade - izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine i najlepša knjiga, za koje svi izdavači automatski konkurišu. Tokom Sajma biće uručena i nagrada „Dositej Obradović“, koja se dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Beogradski sajam knjiga radiće tokom osam dana od 10 do 21 sat. Za školski dan, posvećen organizovanim posetama škola i fakulteta, rezervisan je četvrtak, 30. oktobar, dok su porodični dani, kada će cela porodica moći da poseti manifestaciju sa jednom porodičnom ulaznicom od 600 dinara, ponedeljak i utorak, 27. i 28. oktobar. Cena karte ostala je nepromenjena, pa će tako i ove godine biti potrebno izdvojiti 250 dinara za pojedinačnu ulaznicu, a 150 za grupne posete.

Novi uslovi

Organizacioni odbor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga odredio je dodatne uslove za određivanje mesta izlagačkog prostora izdavača koji će učestvovati na ovoj manifestaciji. Kako smo već ranije pisali, izdavači će dobijati štandove i mesta na osnovu broja objavljenih prvih izdanja, godine osnivanja izdavačke kuće, dobijenih nagrada za izdavački rad i broja prevoda u inostranstvu. Zbog ove promene brojni izdavači pobunili su se, ističući da poslovni prihodi u prethodnoj godini po završenom računu, broj stalno zaposlenih i podaci o likvidnosti, predstavljaju promociju komercijalnog izdavaštva.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.