Vaskrsla „Prosveta” stiže na sajam

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaskrsla „Prosveta” stiže na sajam

Ova, nekada ugledna izdavačka kuća, prošle godine objavila je samo jednu knjigu, a ove oko 25 novih naslova

Pisci se vraćaju u „Prosvetu”, a „Prosvetine” knjige u knjižarske izloge. To je ono što ove jeseni obeležava nekada najvećeg jugoslovenskog i balkanskog izdavača. Uzdizala se svojevremeno „Prosveta” do samog vrha, kada je u proseku svakog dana objavljivala po jednu knjigu, a onda pala do ponora, kada je dovedena u situaciju da se bori za goli opstanak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za proteklih godinu i više dana, objavljena je samo jedna knjiga, i to uz pomoć Skupštine grada Beograda. Ali, od ovog leta, ponovo oživljava izdavačka produkcija kuće koja baštini tradiciju slavnog srpskog izdavača i knjižara Gece Kona, još od 1901. godine. Za kratko vreme novi direktor Jovan Janjić je, sa malobrojnom redakcijom, uspeo da pripremi i objavi čak 25 knjiga, sa kojima će se „Prosveta” predstaviti na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. U pripremi je još petnaestak dela koja će se pojaviti do kraja godine.

– Oživljavamo izdavačku aktivnost jer je izdavaštvo glavna delatnost „Prosvete”, ali to ne znači da je „Prosveta” izašla iz teškog stanja u koje je dovedena. Mi činimo ono što do nas stoji, ali očekujemo i da država učini ono što je neophodno da bi se ovo preduzeće bogatog duhovnog nasleđa sačuvalo – kaže Janjić, aludirajući na velike dugove koje je zatekao i na osiromašenje kroz neuspelu privatizaciju.

U „Prosveti” se ponovo objavljuju dela istaknutih domaćih i stranih autora. Jedan od vodećih srpskih romanopisaca Dobrilo Nenadić sada se oglašava sa svojim novim romanom „U senci crne smrti”, čiju radnju smešta u 16. vek, a gde, zapravo, kroz priču o sudbini mornara koji na brodu „Karla” obolevaju od kuge, ispisuje stranice o zamkama pustolovine, čovekovim iskušenjima, o dobru i zlu, lakomislenosti, prevarama... Istaknuti reditelj, pisac i univerzitetski profesor Petar Zec, autor je romana „Sunce se rađa na istoku, a i gde bi”, koji prati doživljaje jednog mladog beogradskog taksiste, a u osnovi ove ljubavne priče je raspamećeni velegrad s čitavom galerijom iščašenih predstavnika svih društvenih slojeva, sluđenih svakojakim životnim problemima. Vreme u kojem živimo oslikava se i u romanu Milomira Kragovića „Svlačenje duše”, gde su glavni junaci kontroverzni milioneri, mediokriteti, laktaroši i obični ljudi koji su se našli na belosvetskom ringišpilu, i gde se razotkriva profil novokomponovanih bogataša. Tu je i roman Vesne Janković „Zlatna knjižica” i nova knjiga priča Miomira Petrovića „Tečni led”.

Među poetskim knjigama, nalaze se otmena izdanja izabranih pesama Zmaja, Miljkovića i Disa, a od savremenika izabrane pesme Slobodana Rakitića, u pet knjiga (u saradnji sa „Raškom školom”), knjiga poezije Adama Puslojića „Vazdušna linija smrti”, ilustrovana slikama i crtežima Miloša Šobajića, kao i zbirka Gordane Boranijašević. Od stranih autora pažnju privlači knjiga Nila Kruza „Ana u tropima”, drama nagrađena Pulicerovom nagradom, po kojoj je ove godine počelo snimanje filma. Ovo delo posvećeno je kubanskim motačima cigara. „Prosveta” prvi put na srpskom jeziku objavljuje i Tolstojeve „Priče za decu”, novo izdanje eseja Milene Jesenske „Put do jednostavnosti”, knjige koja zbog svoje velike čitanosti, na neki način, postaje zaštitni znak ovog izdavača, zatim knjigu Tomasa Bremera „Krst i Kremlj” (u saradnji sa „Alterom”), kao i Frojdove „Antropološke oglede”...

Pažnju čitalaca, pogotovo ljubitelja srpske srednjovekovne književnosti, privućiće „Antologija plača”, koju je priredio dr Dragiša Bojović, prva antologija ovakve vrste kod nas.

Z. Radisavljević

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.