Vargas Ljosa na argentinskom sajmu knjiga i pored protesta

Izvor: Politika, 22.Apr.2011, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vargas Ljosa na argentinskom sajmu knjiga i pored protesta

BUENOS AJRES - Nobelovac Mario Vargas Ljosa zahvalio je argentinskoj predsednici što je sprečila argentinske intelektualce da mu zabrane obraćanje na sajmu knjiga, javio je danas AP.

Peruanski pisac rekao je da se nada da će insistiranje na slobodi izraza predsednice Kristine Fernandes biti „zarazno” u Argentini i da će njene pristalice poštovati pravo svih na slobodu govora, uključujući i opozicione medije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Vargas Ljosa je žestoki zagovornik ličnih i ekonomskih sloboda i kritičar politike vlade predsednice Fernandes.

Njegovom prisustvu na argentinskom sajmu knjiga usprotivili su se intelektualci bliski vlasti, kao i državni službenici nezadovoljni njegovim kritikama.

Vargas Ljosa je zahvalio Fernandesovoj koja je intervenisala i sprečila organizatore sajma da mu zabrane nastup.

U sinoćnjem govoru, Vargas Ljosa je naveo da su knjige „uvek budile ljubomoru među neprijateljima slobode koji veruju da su oni vlasnici apsolutne istine”.

U Argentini je u toku velika debata o tome ko predstavlja veću pretnju slobodi govora - privatne medijske korporacije ili državni mediji.

Tanjug

objavljeno: 22.04.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vargas Ljosa govorio i pored protesta

Izvor: Šumadija Press, 23.Apr.2011, 13:35

Nobelovac Mario Vargas Ljosa zahvalio je argentinskoj predsednici što je sprečila argentinske intelektualce da mu zabrane obraćanje na sajmu knjiga, javio je danas AP.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.