Stradanje carske porodice

Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradanje carske porodice

Povodom predstojećeg otkrivanja spomenika caru Nikolaju II u Beogradu, „Evro-Đunti” objaviće monumentalnu monografiju „Golgota carske porodice”, autora Petra Muljtatulija

59. SAJAM KNJIGA

Izdavačka kuća „Evro-Đunti” ove godine obeležava dva jubileja – 25 godina postojanja kompanije i sto godina od početka Velikog rata. Četvrt veka iskustva, i više od 6.000 objavljenih naslova, svrstavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovu kuću u sam vrh srpskog izdavaštva, a ovi jubileji biće povod za velike popuste na predstojećem Sajmu knjiga.

„Evro-Đunti” dočekuje sajam sa oko 150 novih naslova. Najlepše dečje knjige, uključujući one koje su ilustrovali domaći umetnici, ali i one najpopularnije svetske, kao što su Štrumpfovi, Dizni, Pepa Prase, Helou Kiti i drugi, čine prepoznatljiv balans sa svetskim bestselerima Džoane K. Rouling, Džona Grišama, Kena Foleta, Sante Montefjore i drugih autora. Ponuda je ove godine pojačana i sa nekoliko sjajnih domaćih romana, kao i luksuznim monografijama.

Monografija „Stradanje Srbije u Velikom ratu” daje odličan prikaz gubitaka koje je srpski narod pretrpeo u Prvom svetskom ratu. Stradanje je prikazano kroz lična svedočanstva, priče, pesme, sećanja i dnevničke zapise vojnika, pisaca, pesnika, državnika, stranih novinara, ali i običnih ljudi koji su preživeli albansku golgotu. Uz više od dvesta fotografija, od kojih se neke pojavljuju prvi put, ovo delo odlično prikazuje duh naroda koji se posle kapitulacije pridigao poput Feniksa i postao pobednik Velikog rata.

„Srbija i Rusija u velikom ratu” dvojezična je monografija, na srpskom i ruskom jeziku, sa mnoštvom fotografija, koja se bavi tematikom savezništva bliskih naroda u ovom, ali i u prethodnim ratovima, dajući kompletnu genezu vojne saradnje, nalazeći korene koji sežu u 1806. godini, nastavljaju se 1877. godine, kada je Rusija ušla u rat sa Turcima, sve do prelomne 1914. godine, kada je Srbija u Rusiji našla glavnog i prirodnog saveznika.

Ovaj izdavač, povodom predstojećeg otkrivanja spomenika caru Nikolaju II, u Beogradu, objaviće i monumentalnu monografiju „Golgota carske porodice”, autora Petra Muljtatulija, prvi put objavljenu u Rusiji 2013. godine. Uz veliki broj fotografija, ova knjiga otkriva istinu o dugo prećutkivanim i vešto sakrivenim okolnostima jekatarinburškog zločina, čije se duhovne i moralne posledice do danas osećaju u Rusiji.

„Evro-Đunti” je u protekloj godini objavio i nekoliko zapaženih domaćih romana. „Inok i despot” Dragorada Dragičevića, priča je o despotu Stefanu Lazareviću i monasima-prepisivačima koji opisuje književne poduhvate započete u Srbiji srednjeg veka koje je prekinula turska okupacija. „Možda spava” Sonje Čabrić, lirski je roman neverovatne snage, a „Plava tišina” Gordane Zalad, roman je zasnovan na istinitoj priči, koji govori o sudbini mlade Beograđanke, koja je iz apsurdnih razloga poslata na Goli otok, i njenoj patnji u ovom zastrašujućem logoru, kroz koju je sačuvala optimizam. Debitantski roman Marije Miketić „Evgenija Hajden” bogatim jezikom ruskih klasika govori o fatalnoj ženi iz Srbije sa prelaska iz 19. u 20. vek, koja opčinjava i satire sve koji joj se nađu na putu – uključujući i sebe samu.

Na štandu „Evro-Đuntija” gosti će biti: Srđan Cvetković, Marija Miketić, Gordana Zalad, Sonja Čabrić, Dragorad Dragičević, Milo Lompar, Ana Grigorjev, Antonije Đurić, Dušan Babac, Radovan Beli Marković i drugi.

Z. R.

objavljeno: 12.10.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.