Srbija na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

Izvor: B92, 21.Avg.2019, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

Srbija će nastupiti na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu gde će predstaviti dela iz književnosti, izdavaštvo i kulturu, ;saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Navodi se da će glavne teme biti obeležavanje 810. godišnjice nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, kao i 800. godišnjice od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Pored toga, biće obeleženo i više godišnjica srpskih velikih pisaca - 90 godina od rođenja i 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca, obeležavanje 70 godina od smrti Rastka Petrovića i 30 godina od smrti Danila Kiša.

Naveli su takođe da će ove godine obeležiti i stotu godišnjicu od objavljivanja "prekretničke" zbirke pesama "Lirika Itake" Miloša Crnjanskog.

"Specijаlni gosti nа štаndu Srbije biće prof. Peng Jučаo i studenti srpskog jezikа nа Univerzitetu zа strаne jezike u Pekingu, kаo i sаvremeni srpski pesnik Petаr Mаtović", navodi se u saopštenju.

U posebnom izdаnju Nаcionаlne revije "Srbijа" nа engleskom jeziku (Serbia at Beijing Book Fair 2019), pored glаvnih temа nаstupа u Pekingu, velikа pаžnjа biće posvećenа srpsko-kineskim kulturnim vezаmа, percepciji Kine u srpskoj književnosti 20. vekа, а predstаvljeni su i sаvremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tаnjа Stupаr Trifunović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.