Sajam knjiga u Novom Sadu

Izvor: RTS, 19.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam knjiga u Novom Sadu

Ovogodišnji Međunarodni prolećni sajam knjiga u Novom Sadu održaće se od 27. februara do 7. marta u Spensu. Okupiće oko 70 domaćih i gostujućih izdavača, iz Mađarske, Rumunije, Slovačke, Hrvatske i BiH.

Četvrti Međunarodni prolećni sajam knjiga u Novom Sadu ove godine trajaće od 27. februara do 7. marta.

Sajam će otvoriti muzičar i pisac Momčilo Bajagić Bajaga, koji će tom prilikom dobiti tradicionalnu povelju "Ambasador knjige" i time >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preuzeti istoimenu funkciju od svog prethodnika Koje iz grupe Disciplina kičme, najavio je direktor Udruženja izdavača i knjižara Vojvodine Roman Vehovec.

Ova manifestacija knjige okupiće u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" oko 70 domaćih i gostujućih izdavača, iz Mađarske, Rumunije, Slovačke, Hrvatske i BiH, kao i mnogobrojne pisce i druge goste čija će imena biti naknadno saopštena, rekao je Vehovec.

Vehovec je rekao da će na sajmu ulaz biti besplatan jer "organizator želi da čitalac stigne do knjige a da prethodno ne mora da potroši ni dinar".

Na sajmu će, prema rečima Vehovca, važiti standardni popusti do 30 odsto a za ranija, lagerovana izdanja i veći.

Vehovec je naglasio da je knjižarska mreža u Srbiji praktično "na samrti" jer mnogi gradovi nemaju ni jednu knjižaru, nekima je ostala samo po jedna. Novi Sad ima pet na ukupno 500.000 stanovnika Južnobačkog okruga, dok je u Beogradu svega 20, od kojih je desetak pravih dok se ostale bave i drugom trgovinom.

Knjižari su u nezahvalnom položaju jer moraju da plaćaju istu cenu za zakup poslovnog prostora kao i druge delatnosti, ostali troškovi su im sve veći tako da će se, kao i izdavači, vrlo teško izboriti s krizom, rekao je Vehovec.

Na Sajmu knjiga u Spensu biće, kao i ranije, organizovane mnogobrojne promocije, susreti izdavača, razgovori pisaca s čitaocima kao i drugi programi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.