Sajam knjiga u Beogradu (2): Pijane barabe sa TV ekrana

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2013, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam knjiga u Beogradu (2): Pijane barabe sa TV ekrana

Poznati pisac poezije i proze iz Niša Zoran Ćirić, poznat po svojoj buntovnoj prirodi i sklonosti da otvoreno kritikuje današnju književnu elitu, ni ove, kao ni prethodnih godina, nije posetio Beogradski sajam knjiga. Za njega ova manifestacija, koju mnogi nazivaju najvećim kulturnim događajem u Evropi, nije ništa drugo do "piljarsko, pijačna i buvljačka manifestacija, idealna za promociju politikantskih književnih zvezda".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
  

Politički pamfleti

- Apsolutno je tačna izjava ministra kulture Ivana Tasovca da je pravi paradoks da u vremenu krize imamo i pisaca i izdavačkih kuća više nego ikad, da je samo prošlogodišnja produkcija obuhvatila 4.237 objavljenih knjiga koje se smatraju književnošću, te da se savremeni pisci ostvaruju samo putem medijske probojnosti. Punih 12 godina sam pisao kolumne za mnoge novine i časopise, ali one su uvek imale isključivo književni karakter, nisu predstavljale političke pamflete. A danas najpopularniji srpski pisci uglavnom to rade, pišu za ili protiv raznih političkih struja. To je ogavno i sa književne tačke gledišta neprihvatljivo - kaže Zoran Ćirić.

- I nisu za tu situaciju u srpskoj književnosti krivi političari, već pisci, nazoviakademici i ostala naša kulturna elita, oni koji su dobri sa svim režimima, uzimaju od njih dobre pare i žive na visokoj nozi. Dok šačica pravih pisaca u Srbiji, onih koji su se dokazali kvalitetom živi na ivici egzistencije. Mnoge je to sramota da kažu, mene nije. Zato ponavljam, Sajam knjiga nije ništa drugo do puka trgovina. Nema ni pisaca, ni čitalaca, već samo prodavaca i kupaca - kaže Ćirić za "Vesti".

Smatra da je nepovoljnoj atmosferi za književnost doprinela i veoma loša ekonomska situacija.

- U Srbiji se živi u vanrednom stanju, tako da nije ni čudo što su čitalačke navike našeg naroda ravne nuli. Stariji još ponešto i čitaju, mladi ništa. Duh ovog vremena je potpuno neumetnički. Dakle, osim lošeg pisanja i lošeg ponašanja pisaca, koji su zapravo jedna nepismena bagra, imamo i problem čitalaca. Oni gotovo ne postoje - objašnjava Ćirić.

U vremenu u kome dominira princip političke korektnosti, Ćirić veruje da je krajnji cilj satiranje ljudskosti.

- Cela ta nova ideologija vodi stvaranju novog robovlasničkog društva, u kome je ljudskost nepoželjna, a prvi korak ka njenom satiranju jeste uništavanje umetnosti. U ovoj igri imamo dva trula igrača. Pisca koji je pijana pohlepna baraba, koji se ne skida s televizije i jedini mu je cilj da zaradi novac, i sa druge strane čitaoca, koji zapravo ne postoji. To je jedna apokaliptična situacija, tako da je i ovaj razgovor koji sada vodimo potpuno besmislen - kaže Ćirić. 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.