Sajam knjiga – kakva je ponuda dečije literature

Izvor: RTS, 01.Nov.2016, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam knjiga – kakva je ponuda dečije literature

Na Sajmu knjiga bogata je ponuda knjiga za decu i mlade. Čemu se ove godine daje prednost kada je reč o književnosti za decu?
Ove godine plus više za slikovnicu. Ne samo zbog novih edicija i naslova domaćih autora, već zbog prve sajamske tribine o položaju i značaju slikovnice u književnosti kod nas, koja je okupio bibliotekare, vaspitače, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ilustratore i izdavače.

"Naše iskustvo u radu sa decom je da ne zauzimaju adekvatno mesto koje zaslužuju i da svi zajedno moramo mnogo više da učinimo da taj prvi čitalački materijal za naše najmlađe bude mnogo kvalitetniji", ističe Daniela Skoković, urednik Festivala slikovnice "Čigra" u Požegi.
"Kod nas gotovo da nema slikovnice koja bi se mogla nazvati alternativnim, subverzivnim, koje postavljaju neke bitne, važne, teške teme i koje se poigravaju sa tim dominantnim pogledom na svet", naglašava Ivana Mijić, asistent na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.
Prevedenih proznih dela za mlade je najviše. A mnogo je i priručnika. Među novim domaćim naslovima najviše je romana. Nagrada za najbolju knjigu za decu pripala je jedanaestogodišnjoj devojčici Uni Babić.
"Napisala sam 'Lola- pas detektiv'. Lola je moja kuca i zato sam i pisala o njoj", kaže Una.
Šta deca izdvajaju?
"Naučno-fantastične i avanturističe romane", kaže jedan dečak.
Jedna devojčica ističe da je Miroslav Antić neprevaziđen, dok drugi dečak navodi da obožava Uroševe knjige.
"Ona je crna, a na njoj su tri bela dela čovekovog tela, nije teško, ali još je niko nije rešio", kaže pisac Uroš Petrović.
"Knjige u ruke" zvuči li prestrogo?
"Ne smemo zaboraviti da je prvi ministar prosvete u Srbiji Dositej Obradović rekao 'knjige braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci'", podseća pesnik Ljubivoje Ršumović.
"Ako mi stavimo knjige u ruke, velike su šanse da će to i deca učiniti", smatra pisac Igor Kolarov.
Imajući u vidu buduće čitaoce možda je najlepša poruka roditeljima slogan čačanske "Pčelice" - "Čitajte knjige deci za laku noć".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.