“Pričaj mi Lazare”  s merom u Beogradu

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2011, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Pričaj mi Lazare” s merom u Beogradu

BEOGRAD - U Klubu Bogotražitelj u Beogradu u subotu uveče promovisan je roman Miroslava Kusmuka „Pričaj mi Lazare“, koji se  pred čitaocima pojavio na beogradskom Sajmu knjiga u izdanju izdavačke kuće “Mono i Manjana”.

-   Iako praksa izdavačke kuće “Mono i Manjana” nisu izdanja domaćih autora, jer mi se bavimo uglavnom enciklopedijama i neobičnim knjigama, nismo imali dileme kada je bio u pitanju Kusmukov roman “Pričaj mi Lazare”. Shvatili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je i ovaj roman neobična priča, bez holivudske logike i inflacije informacija, naprotiv pun je duhovnosti koja ga je izdvajala, kazala je na promociji izvršni urednik „Mono i Manjane“ Milena Đurđijević.

Istakla je da roman “Pričaj mi Lazare” ima ideološko-politički kontekst ali nevulgarizovan i potpuno s merom, te biblijsko-simbolički plan koji nas vraća pravim vrednostima: ljubavi i prijateljstvu.

-

“ Kusmukov roman pripada srpskoj realističkoj školi pisanja. Iako je potresna priča ispričana kroz drugovanje dva čovjeka, koji nose biblijska imena - Jovan i Lazar, roman se završava u pomirenju, ljubavi i duhu, rekla je Đurđijevićeva.

Roman “Pričaj mi Lazare” priča je o mladiću Jovanu, izbeglici iz Bosne, koji je u Beograd stigao posle poslednjeg rata i prodaje novine ispred Palate Albanija. Tu sreće starca Lazara Krstića koji mu priča svoju priču, predaje deo svog zaveta, a Jovan mu pomaže da ga ostvari.

-    Ovo je priča o ljudima koji znaju da vole i da daju. Obično čovek ne voli pomoć, niti da je traži, jer ne želi da ima svjedoke svoje slabosti. Zato tako često ljudi ne vole one koji su im pomogli, zato žrtva počinje da mrzi svog spasitelja. Pričaj mi Lazare, nije priča o takvim ljudima, nego o onim drugim, onima koji imaju snagu i znaju da se ponašaju drugačije i ljudskije”, rekao je Kusmuk.

Na promociji su pročitane recenzije književnika Nenada Grujičića i Milenka Stojičića

U rukopisu Pričaj mi Lazare prevladava dijaloška forma koja bi mogla biti i zametak sinopsisa za televizijsku ili, pak, pozorišnu dramu. Proza Miroslava Kusmuka podseća na stranice starih srpskih pripovedeča realista (Lazarević, Glišić, Beselinović. P.M. Adamov, naveo je Grujičić.

Izdavač romana “Pričaj mi Lazare” u Banjaluci su Nezavisne novine.  Ovo je drugi Kusmukov roman, prvi je roman Vuk objavljen u izdanju Besjede Banjaluka i Pricip presa Beograd.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.