„Pamet u glavu” – slogan 55. Sajma knjiga u Beogradu

Izvor: Politika, 30.Sep.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pamet u glavu” – slogan 55. Sajma knjiga u Beogradu

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, čiji će počasni gost ove godine biti Švedska, biće održan od 25. do 31. oktobra pod sloganom „Pamet u glavu”, najavili su danas organizatori te manifestacije.

Predsednik Upravnog odbora Sajma knjiga u Beogradu Željko Ožegović rekao je na konferenciji za novinare da će manifestacija zadržati prošlogodišnji izlagački koncept, kao i cene ulaznica, koje će za pojedinačne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posete koštati 250, a za grupne 150 dinara.

Kako je ranije najavljeno, na Sajmu će ove godine, pored Švedske kao počasnog gosta, učestvovati i drugi izdavači iz inostranstva, među kojima su brojni gosti iz regiona i, prvi put, izdavači iz Slovačke i Holandije.

Najavljeni su i gosti iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Španije, Austrije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, a na Sajmu će i ove godine, po četvrti put, učestvovati evropski kulturni centri u Beogradu, na zajedničkom štandu EUNIK-a.

Ove godine na spisku gostiju iz inostranstva, međutim, nema izdavača iz Kanade, koji su tokom proteklih nekoliko godina bili vrlo zapaženi gosti Beogradskog sajma knjiga.

Ukupan broj izlagača na ovogodišnjem sajmu još nije poznat jer još stižu prijave izdavača, rekao je Željko Ožegović, ali je dodao da, uprkos finansijskoj krizi i teškoj situaciji u pojedinim domaćim izdavačkim kućama, očekuje da broj učesnika ostane na nivou od prošle godine.

Predstavnik preduzeća „Beogradski sajam” Dragan Đoković rekao je da se za sajam već akreditovalo više od 300 novinara, kao i da se na prezentaciji te manifestacije na društvenoj mreži Fejsbuk do danas već prijavilo oko 14.450 posetilaca.

Urednica programa Sajma knjiga Vladislava Gordić Petković rekla je da će i ove godine biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, kao i nove programske celine, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče.

Teme Foruma ove godine će biti: „Kultura, tradicija i mediji: Kako obeležavamo jubileje”, „Književnost, pozorište, film: Kako (ni)smo ekranizovali srpsku književnost”, „Blog, čet, fejs: Destrukcija ili rekonstrukcija jezika” i „Udžbenik, biblioteka, weblioteka: Učenje i internet”.

Domaćin „Ćaskaonica” biće Aleksandra Glovacki, koja će razgovarati s autorima iz Srbije i regiona, poput Jelene Lengold, Ota Oltvanjija, Aleksandra Stankovića, Borisa Dežulovića, Ivane Sajko, Ljubice Arsić i drugih.

U pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici, kao i tradicionalni Školski dan, a biće priređeno i nekoliko izložbi.

Sajamski žiri ove godine će dodeliti nagrade u tri kategorije - za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović” inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

Ataše za kulturu ambasade Švedske Helen Lašon rekla je da će se ta zemlja predstaviti programom pod nazivom „Glasovi Švedske”, uz učešće 18 švedskih pisaca i ilustratora.

Helen Lašon je dodala da će u švedskom paviljonu u Areni Hale 1 Beogradskog sajma, koji oprema firma Ikea, biti predstavljeno više od 800 naslova švedskih autora, među kojima su i izdanja prevedena sa švedskog na srpski jezik.

Švedska priprema šezdesetak programa, promocija knjiga, razgovora pisaca sa čitaocima i drugih aktivnosti, a umetnici iz te zemlje nastupaće tokom trajanja Sajma knjiga i na drugim manifestacijama u Beogradu, poput Beogradskog džez festivala.

Beta

objavljeno: 30/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.