Otvoren sajam knjiga, 500 izlagača, Egipat gost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2019, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren sajam knjiga, 500 izlagača, Egipat gost

Književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otvorio je Beogradski sajam knjiga, na kojem će svoja izdanja predstaviti 500 izlagača, a počasni gost ove godine je Egipat.

Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

"Prema istraživanjima u svetu, postoji 5.000 srpskih srednjevekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to", rekao je Vitezović i otvorio ovogodišnji Sajam knjiga.

U ime zemlje počasnog gosta govorio je direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, Haitam Al Haj Ali.

On je kazao da je Egipat stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Otvoren štand Egipta

Štand Egipta, počasnog gosta 64. Međunarodnog sajma knjiga otvoren je večeras, a predstavnici dve zemlje izrazili su nadu da će kultura izgraditi mostove između dva naroda.

Ministarka kulture Egipta Ines Abdel Dajem rekla je da njena zemlja nastoji da uspostavi međucivilizacijski dijalog.

Ona je istakla da je Ministarstvo kulture Egipta izdalo tri nove knjige koje su sa arapskog prevedene na srpski.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević istakao je da je Egipat zemlja talentovanih ljudi, koja je svetskoj kulturi podarila ogromno blago.

Vukosavljević je ocenio da postoje veliki potencijali kulturne saradnje dve zemlje.

"Egipat i Srbija imaju šta da ponude jedni drugima. Danas kada je kultura postala element boljeg razumevanja među narodima u svetu, Egipat i Srbija će nastojati da iskoriste svoju zanimljivu kulturnu baštinu", kazao je Vukosavljević.

On je pozvao građane da posete Sajam i upoznaju se sa bogatom kulturom Egipta.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je Sajam prilika da građani misle o knjigama, da veruje da će biti puno posetilaca i da je srećan jer oko štandova vidi mlade ljude.

Kapije sajma za posetioce otvorene su danas u 10 sati, a pod sloganom "Pismo=glava" sve do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih i vrednih izdanja.

Pored predstavljanja egipatskih autora i nekoliko tematskih izložbi, biće organizovano na desetine tribinskih programa.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a slavni filmski reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele godine.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Školski dan 24. oktobra biće ulepšan dečijim čitalačkim časom, kada će učenici osnovnih škola govoriti stihove bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, nakon čega će najmlađima posetiocima Ljubivoje Ršumović predstaviti Akademiju Saradnici sunca.

Veliku strip radionicu vodiće strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Na Sajmu knjiga u Beogradu, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke, Belorusije, Švajcarske i Albanije.

U izložbenom programu učestvovaće Slovačka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje Sajam knjiga u Beogradu

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2019

Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, počinje danas na Beogradskom sajmu, a počasni gost ove godine je Egipat...Sajam će večeras otvoriti predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović, a u ime zemlje počasnog gosta govoriće direktor Međunarodnog sajma...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.