Novi roman Vide Ognjenović

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi roman Vide Ognjenović

Izdavačka kuća „Arhipelag” pojaviće se na predstojećem Sajmu knjiga sa četrdesetak novih naslova

Izdavačka kuća „Arhipelag” objavila je, između dva Sajma knjiga, oko četrdeset novih naslova i pokrenula tri nove biblioteke. Tu je, pre svega, novi roman Vide Ognjenović „Posmatrač ptica”, uzbudljiva priča modernih vremena, možda najbolje delo ove autorke. Nesvakidašnja pohvala priči i pričanju. Velika priča, junaci izuzetnih sudbina, roman odlikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dubina pripovedačkog humora i snaga pripovedanja. S novim romanom pojavljuje se i David Grosman. Roman „Do kraja zemlje”, u prevodu Davida Albaharija, remek je delo velikog majstora. Uzbudljiva, nesvakidašnja priča o izraelsko-palestinskim odnosima, o ljubavi i patnji, o pogibiji sina u ratu sa Hezbolahom u Libanu.

„Arhipelag” objavljuje i roman Jozefa Rota „Kapucinska grobnica”. Reč je o jednom od ključnih dela evropske književnosti prve polovine XX veka. Roman modernog klasika o poslednjim danima Austro-Ugarske i onome što je došlo posle toga. Vrhunac književnog umeća Jozefa Rota i veliko poglavlje moderne evropske književnosti. Savremenik Kafke, Muzila i Broha, Rot je oblikovao veliku priču o sudbini evropskog čoveka u prvoj polovini XX veka. Biće objavljen i novi roman Enrike Vila-Matasa „Montanovo zlo”, najpoznatiji roman vodećeg savremenog španskog pisca. U ovom romanu pojavljuju se veliki klasični i moderni pisci Servantes i Stern, Kafka i Muzil, Perec i Bolanjo, Kuci, Zebald i Magris, dok glavni junak romana vodi čitaoca na nesvakidašnje putovanje do evropskih gradova kao što su Nant, Barselona, Lisabon, Prag ili Budimpešta, ili do Azora i čileanske luke Valparaiso.

Novi roman Karlosa Fuentesa „Adam u raju”, moćna je priča o ljubavi i strasti, kriminalu i korupciji, mafiji i politici. Slike našeg vremena u lucidnoj romanesknoj povesti, o izazovima savremenog trenutka i pitanju: Kako zaustaviti propast u koju ide čitava zemlja?

Na Sajmu knjiga će se naći i romani Klaudija Magrisa „Drugo more” (priča o istorijskim slojevima Mediterana, o ljudima, kulturama i tradicijama koje su nastajale i traju na njegovim obalama), Igora Štiksa „Elijahova stolica” (roman o identitetu, uzbudljiva knjiga sa ukrštenim pričama i preokretima), Arisa Fioretosa „Istina o Saši Knišu” (priča o Evropi između dva svetska rata, o seksualnosti i manipulaciji, o ljudskom telu i o užasima politike i istorije), Sejsa Noteboma „Izgubljeni raj” (o slučajnom susretu dvoje nekadašnjih ljubavnika, o Evropi i Australiji, o nedokučivom svetu australijskih Aboridžina).

Izdavačka kuća „Arhipelag” objavila je peto izdanje kultne knjige Vladislava Bajca „Hamam Balkanija”. Istovremeno, otpočela je objavljivanje sabranih dela Vladislava Bajca. Prva u nizu pojavila se „Knjiga o bambusu”, koja je, do sada, objavljena na nekoliko svetskih jezika. Biće objavljena i „Crna kutija”, utopijski krimi-triler, uzbudljiv roman o političkim manipulacijama, arheološkim zamkama i nuklearnom otpadu. Pojaviće se i novi istorijski roman Nikole Moravčevića „Beču na veru”o Velikoj seobi Srba i o Srbima u Ugarskoj u XVIII veku, kao i drugo izdanje romana „Vitez u doba zla”, istorijski roman o despotu Stefanu Lazareviću i Srbiji u XV veku.

U kolekciji „Sto slovenskih romana” su dela Drage Jančara „Podsmešljiva požuda” ,Dmitra Baševskog „Bunar”, Antona Balaža „Logor posrnulih žena”.

S velikom pažnjom očekuje se izlazak knjige Čarlsa Simića „Izabrane pesme”, velika retrospektiva poezije jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika, od ranih stihova do pesama u rukopisu, najcelovitije izdanje Simićeve poezije na srpskom jeziku, kao i nova pesnička knjiga Dragana Jovanovića Danilova „Moja tačna priviđenja”.

Z. Radisavljević

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Druga knjiga Miroslava Kusmuka

Izvor: Glas javnosti, 13.Okt.2010, 07:32

BEOGRAD - Roman "Pričaj mi, Lazare" Miroslava Kusmuka (40) pojaviće se na Sajmu knjiga u Beogradu 25. oktobra. Ovo je drugo književno delo Kusmika, rođenog Sarajlije, koji se posle rata u BiH, doselio u Inđiju...Njegova prva knjiga "Vuk", koja je doživela dva izdanja, jedno u Republici Srpskoj,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.