Knjiga po meri deteta

Izvor: RTS, 28.Okt.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga po meri deteta

Počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga, Švedska, predstavlja se ne samo preko pisaca, nego i ilustratora i radionica organizovanih za decu. Time promovišu stav da svako dete ima pravo na literaturu i kulturu.

Šveđani veruju u pravo svakog deteta na kulturu i literaturu i ponosni su na Astrid Lindgren, koja je najčitanija književnica za decu svih vremena. Zato na Sajmu knjiga predstavljaju i svoje istaknute >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pisce i ilustratore za decu, organizuju brojne aktivnosti, radionice i susrete sa našim najmlađim čitaocima.

"Knjiga po meri deteta treba da bude dobra priča koja može iznova da se čita i sluša", kaže Osa Lind.  Za knjigu Peščani vuk, Lind je nagrađena najprestižnijim švedskim priznanjem za dečju i omladinsku knjigu, plaketom "Nils Holgerson", čiji je prvi laureat Astrid Lindgren.

Delo koje je objavio "Kreativni centar" odlično su prihvatili naši mladi čitaoci.

Osa Lind kaže da deca pažljivo slušaju, da vole da postavljaju pitanja, i da je to izuzetno. "Takav susret jedan je od načina da upoznam vaš grad i kulturu, jer po tome kako deca reaguju, vidim kako doživljavaju svet oko sebe i kakva im je realnost", kaže književnica.

Na sajmu knjiga je i Ulf Stark, čija su dela prevedena na 25 jezika.

"Dobro je da su knjige uzbudljive, smešne, da deca, prosto, žele da ih čitaju. Humor je dobar da se distancirate od stvari koje vam se dešavaju u životu", smatra Ulf Stark.

Gošća je i belgijska književnica i ilustratorka Kiti Krauter, ovogodišnja dobitnica nagrade ALMA, koja se dodeljuje u spomen Astrid Lindgren.

Kiti Krauter kaže da je potrebno pokazati značaj knjiga za decu. "One, inače, ne dobijaju mesto koje im pripada, a ova nagrada je jedan od načina da se izbore za to", smatra ona.

Kiti Krauter dodaje i da je Sajam knjiga odlična prilika da upozna srpske pisce.

Ovodišnja dobitnica nagrade ALMA srela sa našim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, koji je nominovan za to prestižno priznanje 2011. godine.

"Prvo da vam kažem da su Šveđani došli ove godine u Beograd da nam održe predavanje kako se u svetu odnose prema stvaraocima za decu", kaže Ljubivoje Ršumović. Za nagradu ALMA nominovane su i Zmajeve dečje igre.

Deci će se predstaviti i Sven Nurdkvist, Zulmir Bečević, Pernila Stalfeld, Martin Vidmark i Helena Vilis.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.