Beograd poseduje kosmopolitizam

Izvor: Glas javnosti, 30.Okt.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd poseduje kosmopolitizam

Posle dirljivog ljubavnog romana „LJubav malim slovima“, kojim se predstavio srpskoj čitalačkoj publici, popularni španski pisac Fransesk Miraljes promovisao je na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga dva nova romana. U pitanju su - trileri „Četvrti rajh“ i „Proročanstvo 2013“, koje je objavila „Mladinska knjiga“.

Dok je publika čekala novu ljubavnu priču, vi ste već napisali dva izvrsna trilera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
- Razlog što sam poslednjih nekoliko godina promenio i nekoliko žanrova u svojim knjigama je taj što sam menjao poslove, menjao sam mesta na kojima sam živeo, pa sam sasvim logično menjao i žanrove. Ovo što sam napisao u ljubavnoj priči bilo je više intimno, više je odgovaralo mom karakteru, ali je triler bio jedna moja obaveza prema izdavaču koji mi je rekao da iako sam napisao jednu dobru, laganu ljubavnu priču, da mogu i da se poduhvatim pisanja trilera. Ideju mi je dao jedan stariji čovek, otac mog agenta koji inače voli istorijske trilere. Do sada pročitao samo nekoliko trilera čija se radnja dešava u Vatikanu, Rimu, Londonu, ali nijedna radnja nema mesto događanja na Monseratu, tako da sam odlučio da napišem kroki romana najpre kao igru. Poigrao sam se, napisao sam sadržaj romana na jednoj strani i poslao stranicu svom agentu, koji mi je odmah odgovorio da moram što pre da napišem taj triler.

O čemu se radi u „Četvrtom rajhu“?

- U centru događanja mog romana „Četvrti rajh“ nalazi se Himlerova poseta Monseratu u vreme kada je nacizam bio na vrhuncu. Himlerovi ljudi, naime, tragali su širom sveta za raznim magičnim predmetima i mestima. Među njima je i Tibet, ali i Monserat. Monserat je planina u čijem podnožju nema mnogo vegetacije, već sam brisani prostor čime podseća na mistična mesta. Za Monserat je vezana i legenda o Svetom gralu. Naime, smatralo se da je ova relikvija pohranjena negde u podnožju ove planine. Jedan od možda najbližih Hitlerovih saradnika Frank je Himleru priredio veliki doček u Barseloni, gde je on došao da nađe Sveti gral, ali i da sakrije nešto što mu je Hitler dao i nešto što će biti iskorišćeno mnogo godina kasnije.

A onda je usledilo „Proročanstvo 2013“. Kako je smak sveta zapravo postao vaša književna tema?

- Posle uspeha knjige „Četvrti rajh“ u Španiji, a naročito u Kataloniji, počeo sam da dobijam pisma od čitalaca i stručnjaka koji su me molili da nastavim priču o novinaru, glavnom junaku knjige „Četvrti rajh“. Ovaj put izabrao sam magijsko mesto u Kataloniji, pre svega mesto u kojem su živeli Jevreji, a povezano je sa Kabalom. O tome je pisao i Jung, koji takođe po majinskom kalendaru predviđa kraj sveta u decembru dve hiljade dvanaeste. Naravno, zbog broja trinaest imao sam razlog da ovu knjigu nazovem „Proročanstvo 2013“. Tako sam spojio traganje mog glavnog junaka, novinara, napravio misteriju o radikalnom ekološkom pokretu povezanom sa Kabalom.

I jedna i druga knjiga su veoma zahtevne što se tiče građe. Kako ste je prikupljali?

- Puno su mi je pomogli Internet i Gugl. Ali gajim antropološki stil istraživanja koji podrazumeva odlazak na mesta istraživanja i buduća mesta odvijanja radnje romana. Više puta sam odlazio na ta mesta ne bi li upoznao ljude koji tamo žive i naravno, povezao ih kasnije sa istorijskom dokumentacijom.

Ne volim kada pisci knjige koja je namenjena pre svega da zabavi čitaoce istu predstavlja kao istorijsku. Voleo bih da predstavim čitaocima u Srbiji knjigu onakvom kakva ona zaista jeste. A ona pretenduje da bude bestseler, pre svega avanturistička priča sa malo istorijskih podataka, a kombinovana s ljubavnom pričom. Međutim, ona ne pretenduje da bude istorijska knjiga prvenstveno namenjena da zabavi čitaoca, kao i film. Za razliku od filma, gde su gledaocu date sve slike, čitalac mora da zamisli likove. Imaginacija je dakle ono što je u ovoj knjizi najbitnije.

Koja književna tema vas trenutno zaokuplja?

- Uvek mi je prijalo to što inače čitaoci žele da čitaju. Ono što sam čitam je popularna literaturev, a što se tiče literarnih tema, volim knjige o spiritualizmu i filozofiju, nešto što je u svojim knjigama praktikovao Herman Hese.

Kako vam se dopada Beogradski sajam knjiga?

- Veoma sam iznenađen veličinom hale u kojoj sedim. Iako sam boravio na mnogim sajmovima u Parizu i Londonu, Frankfurtu, mislim da je ovaj sajam zaista veliki. Mislio sam da nema ovoliki značaj u regionu koji zapravo ima. Dok sam prolazio kroz halu, video sam mnogo štandova sa antikvarnom knjigom.

A Beograd?

- Mislim da sam Beograd poseduje najveći kosmopolitizam od svih gradova u regionu. Putujem od rane mladosti i mislim da je Beograd grad mladih i da čak i oni koji nisu mladi ovde neguju mladalački duh.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.