Robert Prosinečki
Robert Prosinečki

Robert Prosinečki je rođen u nemačkom Vilingen Šveningenu 12. januara 1969. godine odakle je krenuo prema svojim velikim fudbalskim uspesima i pobedama. Robert je poznati hrvatski i jugoslovenski fudbalski reprezentativac koji je igrao na poziciji veznog igrača.
Trenirao je i fudbalski klub Crvenu zvezdu.

Svoju je klupsku karijeru započeo sa pet godina u FC Štutgart Kikersu odakle je 1979. godine sa svojom porodicom otišao za Hrvatsku gde nastavlja da igra i to u domaćem klubu Nk Dinamo čiji je član bio sve do 1987. godine.
Među njegove fudbalerske početke treba ubrojiti osvajanje Svetskog fudbalskog prvenstva u Čileu s juniorskom reprezentacijom kada je proglašen za najboljeg igrača tada osvaja Zlatnu loptu.

Robert Prosinečki, legendarni vezni fudbaler Crvene zvezde, član generacije koja je postala šampion Evrope, a zatim kasnije i trener Crvene zvezde igrao je više godina i nastupao za tim. Za Zvezdu je igrao od 1987. godine do 1991. godine i u klubu je ostavio neizbrisiv trag sjajnim utakmicama i efektnim dobrim golovima. Osim Dinama, Robert je svoje godine proveo igrajući za tim Crvene zvezde gde je najbolji bio 1991. godine u timu kada je osvojio ligu prvaka s kojima je osvojio i tri naslova mesta državnog prvaka zemlje, domaći kup i kup evropskih prvaka.

Nakon igranja za Crvenu zvezdu svoju međunarodnu karijeru nastavlja u Real Madridu, gde je zbog teške povrede odsustvovao godinu dana. Međutim pri oporavku s ovim velikim klubom osvaja španski kup i naravno prvenstvo. Osim Reala, igrao je u Real Oviedi, Barseloni i Sevilji. Nakon povratka u Hrvatsku igrao je za NK Hrvatsku, Hrvatski dragovoljac, Standard liege, Portsmouth, Olimpiju iz Ljubljane, i nakon svega u Hrvatsku gde je igrao za Nk Zagreb gde nakon završetka karijere ostaje na poziciji sportskog direktora. Za Hrvatsku je odigrao četrdeset devet utakmica 49, i pritom je postigao deset golova.

Robert Prosinečki je jedini igrač koji je u istoriji fudbala postigao pogodak na svetskim prvenstvima za dve različite reprezentacije, 1990. godine za Jugoslaviju i 1998. godine za Hrvatsku. U engleskom klubu Portsmouthu je izabran za jedanaest 11 najboljih što se tiče istorije kluba. Peti je ne španac koji je u istoriji igrao za Fc Barselonu i Real Madrid. Reč je o velikom fudbaleru i virtouzu, koji je zbog svojih neverovatnih driblinga često nazivan u svetu poslednjim romantičarem. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 15 utakmica i postigao četiri gola.
Na terenu je debitovao i zaigrao 23. avgusta 1989. godine protiv Finske a poslednju utakmicu igrao je protiv Farskih ostrva 16. maja 1991. godine u pobedi od sedam prema nula. Odigrao je tri utakmice na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, i postigao je gol protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, u pobedi od četiri prema jedan.

Prvi samostalni trenerski angažman i posao imao je u Crvenoj zvezdi. Preuzeo je tim po završetku jesenjeg dela sezone 2010. godine. Nije uspeo da osvoji šampionsku titulu sa Zvezdom, ali je sa timom trijumfovao u kupu Srbije 2010. godine. Imao je većih problema, jer igrači mesecima nisu bili plaćeni, igrajući bez plata, tim nije bio kvalitetan ni svoj. Zabeležio je pozitivan rezultat u večitim derbijima, a do razlaza je došlo posle prvog kola sezone 2012. godine, sa ekipom Rada gde je rezultat bio dva prema dva.

Robert Robi Prosinečki je omiljen kod navijača Crvene zvezde, kao igrač i kao trener, a 2012. godine je otišao teško sa suzama iz kluba. U sezoni 2012-2013 vodio je turski Kajzeri do petog mesta u samom šampionatu, a posle prvog dela sezone 2014. godine se rastao sa klubom zbog slabih rezultata.
Od 2014. godine je selektor Azerbejdžana. Trener i fudbaler Robert Prosinečki danas živi u Bakuu gde s njim žive supruga Vlatka, kao i kćeri Roberta i Leonarda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

PROSINEČKI SVE ŠOKIRAO: Veliki Žuti govorio o najboljem igraču sa prostora Jugoslavije, a nije pomenuo ni Modrića ni Piksija!

Prosinečki je suzio svoje izbor na nekoliko imena Fudbalska javnost često raspravlja o tome ko je najveći fudbaler sa prostora bivše Jugoslavije. Dok mlađi ljubitelji fudbala često ističu Luku Modrića zbog impresivne kolekcije trofeja, stariji generacijski fudbalski entuzijasti cene majstore fudbala...

Izvor: HotSport.rs, 04.Maj.2024, 18:56

Detaljnije >>

JOVETIĆ POGODIO ZA NOVU POBEDU CRNE GORE: Drugi trijumf u nizu!

Uticaj ‘Žutog’ je vidan na igru Crne Gore. Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas je dočekala selekciju Severne Makedonije, u okviru prijateljskog susreta. Na klupi Crne Gore od nedavno sedi Robert Prosinečki, koji će probati da ‘prodrma’ nacionalni tim,...

Izvor: HotSport.rs, 25.Mar.2024, 22:24

Detaljnije >>

Prosinečki preporodio Crnu Goru – 2/2: Jovetić srušio Makedonce

Fudbaleri Crne Gore pobedili su Severnu Makedoniju 1:0 u prijateljskoj utakmici u Antaliji. Tako je novi selektor Robert Prosinečki prvi mesec na klupi Sokolova okončao sa maksimalne dve pobede.

Izvor: Sportal.rs, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

SUPERLIGA SRBIJE: Bez golova u Novom Sadu

SUPERLIGA SRBIJE: Bez golova u Novom Sadu

Duel 22. kola je posmatrao i selektor Crne Gore Robert Prosinečki.

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

DOBRO JE POČELO ZA ROBIJA U CRNOJ GORI: Zadovoljan sam, momci su bili fenomenalni

DOBRO JE POČELO ZA ROBIJA U CRNOJ GORI: "Zadovoljan sam, momci su bili fenomenalni"

Čestitao je svojoj ekipi.. Fudbalska reprezentacija Crne Gore savladala je Belorusiju (2:0) u prijateljskom meču, a selektor Sokolova Robert Prosinečkibio je zadovoljan urađenim. Ovo je bio i debi popularnog Robija na klupi Crnogoraca. - Treba čestitati momcima, odradili su utakmicu fenomenalno, trkački maksimalno, borili su stvarno, a na kraju krajeva počeli smo da igramo - to je ono što smo hteli. Mislim da su bile dobre...

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2024, 16:52

Detaljnije >>

Prosinečki debitovao pobjedom: Odradili su utakmicu fenomenalno

Odradili su utakmicu fenomenalno, rekao je Robert Prosinečki, nakon što je pobjedom debitovao na selektorskoj klupi reprezentacije Crne Gore.

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2024

Detaljnije >>

"To je ono što smo hteli": Prosinečki blista posle pobede na debiju u Crnoj Gori

Novi selektor Crne Gore Robert Prosinečki zadovoljan je pobedom protiv Belorusije (2:0) na debiju na klupi Sokolova.

Izvor: Sportal.rs, 22.Mar.2024

Detaljnije >>