SVM za ocenu ustavnosti zakona

Izvor: RTS, 14.Okt.2011, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM za ocenu ustavnosti zakona

Savez vojvođanskih Mađara podneo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. Odredba koja potvrđuje princip kolektivne krivice nije u saglasnosti sa više odredaba Ustava, poručuje SVM.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije podneli su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

"SVM je ubeđen da zakonska odredba koja potvrđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << princip kolektivne krivice predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i nije u saglasnosti sa više odredaba Ustava Srbije i važećim zakonima", saopštila je ta stranka.

SVM navodi da se nada da će Ustavni sud, obzirom na važnost pitanja, odlučiti o njihovoj inicijativi pre početka primene zakona. 

"Prvenstveni cilj SVM ostaje donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o restituciji u Skupštini Srbije", saopštila je ta stranka i pozvala članice vladajuće koalicije da narednih dana sa njom razgovaraju o rešenju problema.

SVM nije glasao za taj Zakonu, jer je Vlada Srbije odbila da u konačnu verziju uvrsti amandman te stranke koji predviđa da samo strani državljani pripadnici okupacionih snaga nemaju pravo na povraćaj imovine.

Predsedništvo SVM je 3. oktobra odlučilo da uputi inicijativu Ustavnom sudu, smatrajući da usvojeni zakon potvrđuje princip kolektivne krivice, odnosno da pravo na vraćanje imovine neće imati ni oni Mađari koji su prisilno mobilisani u Drugom svetskom ratu.

I mađarski zvaničnici najavili su da bi mogli da blokiraju put Srbije ka EU ako Zakon ne bude izmenjen. Srpski zvaničnici najavili su da će nastojati da učine sve kako bi se taj spor izgladio. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVM zatražio ocenu ustavnosti zakona o restituciji

Izvor: EMportal, 14.Okt.2011

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije danas su Ustavnom sudu Srbije podneli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.