Zoran Milanović na konferenciji HBOR-a: Manji broj nezaposlenih u Hrvatskoj je trend, a ne slučajnost

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Milanović na konferenciji HBOR-a: Manji broj nezaposlenih u Hrvatskoj je trend, a ne slučajnost

Na konferenciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) koja za temu ima povećanje izvoza, uvodno se obratio premijer Zoran Milanović

ZAGREB (AA) - Na početku 13. Međunarodne konferencije o poticanju izvoza, koju organizira Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), na stanje u hrvatskom gospodarstvu i ekonomiji osvrnuo se premijer Zoran Milanović. Na konferenciji će se raspravljati o trenutnim prilikama u hrvatskom ekonomskom okruženju te mogućnostima za povećanje izvoza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

"Hrvatski izvoz raste i broj nezaposlenih je niži u odnosu na prošlu godinu i to je trend, a ne slučajnost", poručio je premijer Zoran Milanović u uvodnom izlaganju konferencije.

Osvrnuo se i na Vukovar prije početka Domovinskog rata koji je bio, kazao je, "natprosječno imućan i to je uništeno do temelja, i još gore od toga, do ispod zemlje".

Nakon toga je osnovana Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), kazao je premijer, i dodao kako HBOR nije bila politička banka koja je pripadala nekoj stranci ili uskom interesu. Ukazao je na činjenicu da je ta banka pokazala hrvatski strateški interes da se "država digne iz pepela" i vrati na nekadašnju razinu. Zaključio je kako taj cilj nije ostvaren u Vukovaru, ali jeste u nekim drugim dijelovima zemlje. Naglasio je kako je misija obnove i razvoja ispunjena, ali da to još uvijek ne zadovoljava.

Izjavio je kako se uspješnost još uvijek mjeri u okvirima nacionalnih država, iako je tržište kojem Hrvatska pripada globalizirano i bez granica unutar Europske unije.

Premijer je zaključio kako je u globalnoj ekonomskoj krizi, koja je počela 2008. godine, glavna karakteristika bila negativna platna bilanca, u najpogođenije države krizom više je novca ulazilo nego izlazilo. Pritom je naglasio važnu ulogu hrvatskog turizma kao izvozne komponente koja je držala platnu bilancu stabilnom u vremenima kad je u Hrvatskoj izvozna industrija bila "na koljenima".

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić je u svom obraćanju ukazao na svijetao primjer hrvatskih poduzetnika koji su u proteklu godinu dana utrostručili izvoz. Efekt ulaska Hrvatske u EU nazvao je nepobitnim i neupitnim, o čemu svjedoči rast izvoza od 14 posto samo u prošloj godini, kazao je Grčić. Istaknuo je kako očekuje i efekt rasta stranih ulaganja kojega su imale sve zemlje nakon ulaska u Uniju.

Na konferencijskim radionicama na temu "Kako povećati izvoz" u hotelu Westin, raspravljat će se o podtemama "Kako do sredstava dostupnim iz EU fondova", "Kako umanjiti izvozne rizike" te "Utjecaj najnovijih političkih previranja i sankcija na EU i hrvatski izvoz".

U posljednjoj temi konferencije govorit će se o recentnim geopolitičkim zbivanjima koja su dovela do promjene zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU prema nizu zemalja, zbog čega se hrvatski izvoznici susreću sa nizom sankcijskih režima i barijera.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.