Izvor: Blic, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločinci moraju biti kažnjeni

SREBRENICA - U Potočarima je juče obeležena 12. godišnjica stradanja Bošnjaka iz Srebrenice. U Memorijalnom centru, uz verski obred koji je predvodio reis-ul-ulema Mustafa Cerić, sahranjeni su posmrtni ostaci još 465 Bošnjaka koji su ubijeni u julu 1995. godine, od kojih je najmlađi 13-godišnji Sadik Huseinović.

Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno oko 2.500 žrtava. Komemorativnom skupu prisustvovalo je više od 20.000 građana.

Visoki predstavnik Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lajčak naglasio je da je došao s namerom da oda počast žrtvama i izrazi saučešće njihovim porodicama.

- Ovo je tužan, ali i važan dan. Ovde moramo dolaziti sve dok ne budu identifikovana i ukopana i poslednja žrtva ovog strašngo zločina i dok ne bude pronađen i kažnjen i poslednji počinilac. Imam odgovornost, mandat i ovlašćenja i uradiću sve da počinioci ovog zlodela budu pronađeni i kažnjeni - rekao je visoki predstavnik.

Učesnicima komemorativnog skupa obratio se i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i naglasio da treba učiniti sve da BiH postane zemlja svih građana koji u njoj žive.

- Svet će nam pomoći da izgradimo takvu BiH i na taj način ćemo se odužiti srebreničkim žrtvama - rekao je Silajdžić.

U ime porodica žrtava govorio je Abdurahman Malkić, načelnik opštine Srebrenica.

- Srebrenica je sramota sveta, ali i nas običnih građana. Pamtimo je kao zajednički poraz koji ne sme da se ponovi više nigde i nikada. Srebrenicu treba graditi i razvijati kao zajednicu socijalne sigurnosti, solidarnih i odgovornih građana koji imaju osećaj pripadnosti zajednici, ali ona ne sme biti ekskluzivitet bilo čiji. Ona jeste i mora biti dovoljno široka za sve koji žele život u međusobnom uvažavanju. Naš dug je i da obezbedimo istinu, zagovaramo pravu i otkrijemo imena počinilaca ovog zločina. Neka nam prošlost bude večna opomena da se zlo mora prepoznati i imenovati u samom početku. Govorima netolerancije i mržnje moramo se suprotstavljati pre no što se pretvore u činove užasa. Mi sigurno ne možemo promeniti prošlost, ali sećanja i pamćenja nas mogu sačuvati i kreirati našu budućnost, a naša budućnost je u miru, toleranciji i suživotu - rekao je Malkić.

Komemoraciju u Potočarima, uz najviše funkcionere BiH i predstavnike pojedinih ambasada, prisustvovala je i glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte. Ona je izrazila nadu da će svi optuženi za ratne zločine biti privedeni pred lice pravde do kraja njenog mandata.

Skup u Potočarima koji je obezbeđivao MUP Republike Srpske u saradnji sa drugim bezbednosnim agencijama u BiH protekao je bez incidenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.