Zarade prvi moraju da skrešu funkcioneri BiH

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarade prvi moraju da skrešu funkcioneri BiH

BANJALUKA - Savet ministara BiH trebalo bi danas u okviru antirecesijskih mera da razmotri i preporuku Administrativne komisije državnog parlamenta za sačinjavanje celovitog programa mera za prevazilaženje ekonomske krize. Program bi, prema preporukama iz parlamenta, podrazumevao i smanjenje plata budžetskim korisnicima.



Mada su pojedini parlamentarci predlagali da se plate u proseku smanje za deset odsto čime bi se uštedelo 55 miliona maraka, u Administrativnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komisiji ističu da bi računicu ipak trebalo da izbaci Savet ministara, od kojeg očekuju ozbiljnu analizu i program mera za prevazilaženje posledica krize.

„Želimo da Savet ministara po ugledu na vlade iz okruženja sačini celovit program mera, nakon čega će parlament u skladu sa svojom nadležnošću hitno razmotriti taj program kako bi se preduzeli konkretni koraci, a ne gubilo vreme na velike priče. Prema predlogu koji smo uputili u Savet ministara, od smanjenja plata eventualno bi bili izuzeti najniže kategorije zaposlenih u državnim službama „, kaže član zajedničke administrativne komisije Parlamenta BiH Božo Rajić.

I u Centru civilnih inicijativa očekuju od Saveta ministara da po uzoru na svoje kolege iz okruženja sa štednjom prvo krenu od sebe i na svom primeru pokažu da su spremni da pomognu građanima. Novac od štednje od njihovih plata, smatraju u CCI, trebalo bi preusmeriti u socijalne fondove i za zapošljavanje, jer su to gorući problemi u državi.

„S obzirom na to kakvi su im rezultati rada, parlamentarci i ministri trebalo bi svakako da imaju niže plate, a posebno sada kada je nastupila ekonomska kriza. U svakoj normalnoj državi bilo bi najlogičnije da zbog loših rezultata rada podnesu ostavke ili da budu smenjeni, ali pošto toga kod nas nema i štednjom bi pokazali da koliko-toliko razmišljaju o građanima”, kaže portparol CCI Majda Behrem.

Inače, prosečne plate samo državnih parlamentaraca su oko 5.000 KM, ali uz to primaju i naknade za rad u raznim komisija, na osnovu čega mesečno zarađuju i do 7.000. maraka.

Naknade za prevoz u Graničnoj policiji

Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremiće izmene odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava za naknadu za prevoz na posao u institucijama BiH i dostaviti Savetu ministara BiH - dogovoreno je tokom pregovora sindikata Granične policije i resornog ministarstva. Izmene odluke odnose se na zaposlene koji su udaljeni više od 80 kilometara od mesta rada, a čije pravo na isplatu naknada je ugroženo postojećom odlukom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.