Izvor: Blic, 25.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplena droge vredne 100.000 maraka

Sarajevo - Pripadnici MUP Kantona Sarajevo u dvodnevnoj akciji na suzbijanju šverca narkotika uhapsili su pet osoba i zaplenili oko dva i po kilograma amfetamina, te još nekih droga, čija je tržišna vrednost oko 50.000 evra, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

U akciji koja je sprovedena u utorak i sredu uhapšeni su braća Fuad (31), Suad (29) i Nihad Numanović (26), Haris Bašalić (30) i Edin Ragipović (31), svi iz naselja Vogošća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Oni su osumnjičeni da su u proteklom periodu nabavljali i prodavali marihuanu, heroin i amfetamine - rekao je Predrag Kurteš, načelnik Sektora Kriminalističke policije MUP Kantona Sarajevo. On je dodao da su sva petorica uhapšenih odranije poznati policiji.

Pretresom stanova koje koriste, policija je pronašla nekoliko vrsta droga, mitraljez, veće količine novca koji je najverovatnije zarađen od prodaje droge. Kako saznajemo, kod Harisa Bašalića u stanu u Vogošćanskoj ulici pronađena je određena količina amfetamina, veća količina materije pogodne za miksanje sa amfetaminima, pet digitalnih vaga, bomba, eksploziv, detonatorska kapisla, više okvira za pištolje, automat i nekoliko hiljada KM koje najverovatnije potiču od prodaje droge.

Predrag Kulteš je naveo da je dosadašnjom istragom utvrđeno kako su uhapšene osobe posedovale i laboratoriju za pripremanje i proizvodnju narkotika.

- Dalja istraga i provere u vezi sa poslednjom zaplenom droge su još uvek u toku i uskoro bi mogla uslediti nova hapšenja - naveo je Kutleš. On je poručio da policija neće odustati od hapšenja kriminalaca iako se vrlo često dešava da nakon što se oni nađu iza brave, vrlo brzo budu i pušteni.

Kako saznaje „EuroBlic", kantonalno tužilaštvo je za osumnjičene predložilo jednomesečni pritvor, a Suad Numanović je pušten jer nije bilo dovoljno dokaza za određivanje pritvora.

Prema rečima načelnik Sektora za borbu protiv zloupotreba droga u kantonalnom MUP Adila Mulića, zaplenjena količina droge na tržištu BiH košta oko 50.000 evra. Rečeno je i da je u protekloj godini prijavljena 301 osoba koja se može dovesti u vezu sa švercom narkotika, dok ih je 146 zbog istih nedela uhapšeno.

Ovogodišnje zaplene

Čelnici sarajevske policije naveli su da je u ovoj godini pronađeno i oduzeto oko 15 kilograma narkotičkih sredstava.

- Uz narkotike uvek ide i naoružanje pa je ove godine na području Kantona Sarajevo oduzeto i 130 cevi dugog i kratkog naoružanja, a to je velika preventivna akcija u kojoj je spaseno mnogo života - rekao je Predrag Kurteš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.