Zahlađenje odnosa između Beograda i Zagreba loše je za cijeli region

Izvor: Cafe.ba, 29.Nov.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahlađenje odnosa između Beograda i Zagreba loše je za cijeli region

Prema mišljenju predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko i analitičara Predraga Simića, trenutno zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske dostiglo je vrhunac povratkom haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd i njegovim izjavama, a uzrokovano je i hrvatskim prijedlogom za usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu, što je djelimično rezultat i izborne atmosfere u Hrvatskoj pred predsjedničke izbore

Zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske dostiglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je vrhunac zbog predloga Hrvatske za usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu kojom Srbija treba da se ogradi od izjava haškog optuženika Vojislava Šešelja, a to je delimično prouzrokovano i predizbornom atmosferom u samoj Hrvatskoj, ocene su srbijanskih predstavnika nevladinog sektora i analitičara, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navela predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, odnosi u regionu su vrlo fragilni te svaki "incident ili slučaj poput Šešeljevog otvaraju pitanja prošlosti na kojima se generiše nacionalizam na svim stranama“.

Prema njenom mišljenju, to predstavlja problem za odnose u čitavom regionu jer je, kako kaže, "nedozvoljivo da su posle 25 godina od kada je rat počeo, odnosi u regionu na istom nivou“.

- Otkazivanje Milanovićebe posete je pogrešno -

Biserko je rekla da su Francuska i Nemačka posle 25 godina već bile "itekako poodmakle u merama poverenja“, ali da nažalost, na prostoru bivše Jugoslavije još uvek nije dekontaminiran javni i medijski prostor od propagandnih matrica te da se "stereotipi obnove za dan ili dva i stalno izgleda kao da smo u nekom ratnom stanju“.

"Mislim da je Hrvatska možda pogrešila što je otkazala posetu premijera Zorana Milanovića, čini mi se da je to sve u funkciji predsedničkih izbora koji su u toku i da je to podilaženje desnici, koja svugde raste, u čitavom regionu, naravno i Evropi, ali ja sam zabrinuta zbog regiona jer se ne odmiče od te paradigme. Izgleda da niko nije sposoban da iskorači iz te nacionalističke matrice, gleda u budućnost i traži neku novu paradigmu za vlastitu situaciju i odnose u regionu“, rekla je Sonja Biserko u izjavi za AA.

Na pitanje šta je to što su vlasti u Srbiji mogle ili bi trebalo da učine kako bi se odnosi poboljšalji, Biserko je navela da su "generalno sve vlasti u Srbiji“ napravile grešku jer nisu napravile distancu od "ratnog programa Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja kao glavnog glasnogovornika te politike“.

"To je veliki problem za samu Srbiju, unutar nje same, zato što izgleda kao da se to normalizovalo, a nije dobro ni za njene odnose sa regionom, koji su svakog dana na testu i na probi i svaki čas mi imamo neku situaciju koja podseća na nešto što se dešavalo devedesetih“, navela je Biserko.

Navodeći da smatra da bi Evropska unija trebalo da donese jednu univerzalnu rezoluciju, deklaraciju, kojom bi bio određen "prag preko kojeg nijedna zemlja u regionu ne sme da pređe“, kako bi ostavili ratno nasleđe i prošlost iza sebe, Biserko je navela: "Vrlo je važno da se u regionu na pravi način razgovara o onome što se desilo, da se karakteriše taj rat i da te interpretacije rata dođu do neke tačke koncezusa, koje bi omogućile izgradnju poverenja u regionu.“

Analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić istakao je da se nažalost mora konstatovati da su odnosi između Zagreba i Beograda ove godine ozbiljno zahladneli i da to zahlađenje zapravo dostiže svoj vrhunac sa izjavama hrvatskog ministra pravde da će Hrvatska pokrenuti niz zahteva i uslova na putu Srbije ka EU, rezolucijom koju je predložila Hrvatska u Evropskom parlamentu povodom Vojislava Šešelja i odbijanjem hrvatskih vazduhoplovnih vlasti da omoguće Air Serbiji neograničeno poslovanje u Hrvatskoj.

"Praktično, to je velika promena u odnosu na vreme od pre tri, četiri godine kada su Srbija i Hrvatska imale zabeležen jedan izuzetan uspon svih odnosa i svi se sećamo tadašnjih neformalnih i formalnih susreta tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića“, rekao je Simić za AA.

- Pogoršanje odnosa uslovljeno unutrašnjom klimom -

Prema njegovom mišljenju, novo pogoršanje odnosa je uslovljeno političkim prilikama u samoj Hrvatskoj i Srbiji, naročito predizbornom atmosferom koja vlada uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj te da se "boji da ni samo održavanje izbora krajem decembra neće naglo popraviti te odnose“.

"Prema tome, čini mi se da Beogradu i Zagrebu predstoji jedan dugi put da svoje odnose normalizuju, ne samo u interesu Srbije i Hrvatske, nego i u interesu celog regiona, naročito Bosne i Hercegovine koja je u velikoj meri podložna i uticaju dobrih ili loših odnosa između Beograda i Zagreba“, naveo je Simić.

Ističući da ovo nije dobrodošao razvoj događaja na Balkanu te da predstavlja upozorenje da se odnosima u susedstvu mora posvetiti mnogo veća pažnja nego što je to bio slučaj u poslednjim godinama, Simić je naglasio: "U ovom trenutku inicijativa je na strani Hrvatske. Srbijanske vlasti nisu napravile previše poteza koji su negativni, za razliku od recimo Zagreba, koji je ograničio delovanje Air Serbia na hrvatskom tržištu. Srbija do sada takve ograde nije postavila hrvatskim firmama. Međutim, određeni problem je nastao maja 2012. kada je došlo do promene na čelu vlasti u Srbiji, što je Hrvatsku alarmiralo i odnosi su bili dosta zahlađeni. Povratak Šešelja, bez obzira što nema nekog uticaja u Srbiji, je još više tu situaciju zaoštrio.“

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.