Za sat rada pet KM

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sat rada pet KM

Studenti i nezaposleni i ovog leta mogu slobodne dane iskoristiti radeći sezonske ili privremene poslove i tako zaraditi za džeparac. Oni koji nisu lenji i žele da rade, posao mogu da nađu u omladinskim zadrugama, a najčešće se nude angažmani u selidbama, preradi sezonskog voća i povrća, kopanje kanala, pakovanje telefonskih računa, istovar robe...

Sezonske poslove u gradu nude omladinske zadruge „Kab" i Studentski servis. Teži poslovi su, po pravilu, namenjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muškarcima.

Omladinska zadruga „Kab" angažuje radnike za obavljanje sezonskih, privremenih i povremenih poslova. Sat vremena rada plaćen je pet maraka, ali je u tom slučaju praksa da se radi minimalno četiri sata. Plaćanje poslova koji traju po nekoliko dana obično se posebno dogovara sa poslodavcima.

„Zainteresovanih ima dovoljno, a čak i previše, jer ni mi ni poslodavci nismo u situaciji da obezbedimo toliko posla koliko je potrebno. U narednom periodu očekujemo još ponuda za posao jer sledi sezona prerade voća, povrća i šumskih plodova. Očekujemo da će najviše posla biti u avgustu, septembru i oktobru kada počne spremanje zimnice", kaže direktor „Kaba" Ivo Turkeš.

On dodaje da je vrlo malo aranžmana za devojke, pošto se obično radi o fizičkim poslovima, a duže radne obaveze ponekad ne odgovaraju studentima zbog priprema ispita na fakultetu.

Omladinska zadruga „Studentski servis" uglavnom nudi poslove poput preseljanja, pakovanja telefonskih računa, rada u kol centrima, kopanja kanala...

„Ponuda poslova zavisi od potražnje, a zainteresovanih uvek ima", kaže Mile Erceg, direktor Studentskog servisa. Satnica je pet maraka u slučaju da se plaćanje obavlja preko tekućeg računa, a ako se plaća kešom, onda radnici cenu dogovaraju sa poslodavcima.

Ove godine je i agencija za zapošljavanje „Spektar" nudila sezonske poslove na Crnogorskom primorju, a tražili su radnike u ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu, uslužnim delatnostima...

Direktro agencije Miroslav Vukajlović kaže da su mesta već popunjena, iako je bio relativno loš odaziv mladih, a posebno Banjalučana.

„Plate su od 180 do 1.000 evra. Za posao su mogli da konkurišu oni koji imaju iskustvo, ali i početnici u poslu", kaže Vukajlović.

„Spektar" traži novi zakon

U agenciji za zapošljavanje „Spektar" kažu da su zakonske odredbe koje regulišu oblast sezonskih i povremenih poslova šture i nisu jasno definisane. Zbog toga su još prošle godine Narodnoj Skupštini RS dostavili predlog za donošenje novog zakona koji će regulisati ovu oblast.

„Podneli smo originalno rešenje koje je dosta prikladnije nego sadašnje, ali još ništa nije rešeno", kaže Vukajlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.