Za početak 15 miliona KM

Izvor: Blic, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za početak 15 miliona KM

BANJALUKA - Vlada RS proglasila je juče Srebrenicu područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja i obavezala svoja ministarstva, javna preduzeća i ustanove da što pre izrade posebne socijalno-ekonomske programe i razvojne projekte za ovu opštinu - izjavio je ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac.

Revizija privatizacije

Vlada RS će sa opštinom Srebrenica formirati centar za nenasilnu komunikaciju i pomoći će da budu obeležena mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stradanja Srebreničana. Istovremeno, Komisija za reviziju privatizacije RS zadužena je da obavi reviziju privatizacije u srebreničkim preduzećima.

Međutim, Vlada nije raspravljala o rezoluciji o izdvajanju Srebrenice iz RS koju je Skupština ove opštine usvojila u subotu, jer od lokalne vlasti još nije dobila na uvid u ovaj dokument.

Lipovac je nakon sednice Vlade rekao da su svi državni organi, javna preduzeća i ustanove dužni da ravnomerno zapošljavaju sve konstitutivne narode, a da će na narednom zasedanju biti usvojen i konkretan program ulaganja oko 15 miliona KM u Srebrenicu.

„Od ukupne investicije 'Elektroprivreda RS’ će obezbediti oko četiri miliona KM, 'Putevi RS’ oko pet miliona KM, a ostatak će dati ostala ministarstva. Biće formirana posebna komisija koja će imati zadatak da Vladi predlaže programe i projekte", rekao je Lipovac.

Istovremeno, Lipovac je rekao da Vlada još ne zna „kakav je dokument usvojila SO Srebrenica", zbog čega je prekjuče i zvanično zatražio od lokalnih organa u Srebrenici da mu ga dostave.

„Ne znamo da li se radi o rezoluciji ili deklaraciji i da li je to pravni ili politički akt. To nije nebitno, iako opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi RS ima pravo da donosi rezolucije. Ali ako taj dokument proizvodi posledice, Vlada ima pravo da obustavi njegovo izvršenje", rekao je Lipovac.

Malkić pozdravio odluku Vlade

Načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić pozdravio je odluku Vlade RS i spremnost da Srebrenici posveti posebnu pažnju u socijalno-ekonomskom smislu. „Verujem da će to značajno doprineti poboljšanju celokupnog stanja u Srebrenici, ali se dugo čekalo da Vlada posveti više brige ovoj sredini", izjavio je Malkić.

Komentarišući stav OHR da je nedavna rezolucija o posebnom statusu Srebrenice neustavna, Malkić je rekao da je to „ocena iz ugla OHR".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.