Za 16 srušenih džamija šteta 80 miliona maraka

Izvor: Blic, 16.Avg.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 16 srušenih džamija šteta 80 miliona maraka

BANJALUKA - Osnovni sud u Banjaluci trebalo bi da do kraja godine izrekne prvostepenu presudu po tužbi Islamske zajednice BiH protiv RS i grada Banjaluke zbog porušenih 16 džamija na području Banjaluke, procene su pravnog zastupnika IZ Esada Hrvačića i zamenika glavnog pravobranioca RS Dragana Spasojevića.

Islamska zajednica BiH za srušenih 16 džamija u tužbenom zahtevu zatražila je od RS i grada Banjaluke 15,2 miliona KM. Međutim, na sledećem ročištu zakazanom za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 19. septembar, sudski veštak, kojeg je angažovala IZ BiH, treba da dostavi nalaz o proceni štete.

„Po našim informacijama, šteta će biti procenjenja na oko 80 miliona KM", kaže pravni zastupnik IZ BiH Esad Hrvačić. On tvrdi da za IZ BiH nije toliko bitna isplata za počinjenu štetu, koliko im je važno da „RS i grad Banjaluka priznaju krivicu da su odgovorni jer nisu sprečili rušenje džamija za vreme policijskog časa tokom 1993. kao i da pronađu i kazne one koji su porušili 16 džamija na području Banjaluke".

„U tom periodu na području Banjaluke nije bilo borbenih dejstava i mi imamo svedoke koji će potvrditi da su džamije rušene u vreme dok je trajao policijski čas. Zbog toga nam je bitno da vlasti RS priznaju odgovornost i kazne počinioce", dodaje Hrvačić.

On ocenjuje kako je svestan da sud u Banjaluci neće doneti presudu o novčanoj nadoknadi štete „jer postoji Zakon o unutrašnjem dugu RS na osnovu kojeg će RS verovatno isplatiti odštetu u vidu obveznica".

Po njegovim rečima, Islamska zajednica BiH poseduje brojne dokumente-molbe iz 1993. „kad su molili banjalučke vlasti da zaustave rušenje objekata, među kojima su i dva značajna kulturno-istorijska objekta - džamije Ferhadija i Arnaudija".

„Pravobralištvo RS, koje zastupa grad Banjaluku i RS, tvrdi da su progonili N. N. osobe za rušenje džamija u Banjaluci, ali da počinioci ni posle 15 godina nikad nisu otkriveni", objašnjava Hrvačić.

Zamenik glavnog pravobranioca RS Dragan Spasojević tvrdi da je nemoguće da sud donese presudu u korist IZ BiH jer je predmet zastareo. „Džamije su srušene tokom 1993. Zastarelost nastaje u roku od pet godina, a oni su podneli tužbu 2000", objašnjava Spasojević.

On dodaje kako je, čak i da to nije slučaj,, nemoguće da RS i grad Banjaluka budu odgovorni za štetu nastalu zbog srušenih džamija.

„Takvu vrstu odgovornosti definiše Zakon o obligacijama po kojem je moguće tužiti jedino državu BiH, a ne entitet", navodi Spasojević. On dodaje da je kao dokaz predočio i prijave MUP RS i tužilaštava koji su vodili postupke protiv odgovornih za srušene džamije u Banjaluci. „Počinioci nisu otkriveni, ali su istražni organi učinili sve što je bilo u njihovoj moći", kaže Spasojević.

Islamska zajednica BiH tužila je RS i grad Banjaluku 2000, a prva rasprava je održana u maju 2007. Preostalo je još da se izvedu dokazi, predoče nalazi sudskog veštaka i saslušaju svedoci jedne i druge strane.

Srušene džamije u Banjaluci i iznosi koje za njih traži IZ BiH

Ferhadija pet miliona KM

Arnaudija četiri miliona KM

Gazanferija 1,5 miliona KM

Behrem-efendijina džamija 500.000 KM

Tulekova džamija 400.000 KM

Sofi-Mehmed pašina džamija 600.000 KM

Nova džamija u Vrbanji 700.000 KM

Hadži-beg Sade džamija 350.000 KM

Mehdi-beg džamija 300.000 KM

Šaban-agina džamija 300.000 KM

Hadži-Kurt džamija 250.000 KM

Potočka džamija 250.000 KM

Talih džamija 300.000 KM

Dolačka džamija 250.000 KM

Stupnička džamija 250.000 KM

Pećinska džamija 250.000 KM

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.