ŽIVOT IM PROLAZI U POTPUNOJ TIŠINI U petoročlanoj porodici s Ilidže čuje samo devojčica Ajla, ali je i ona NEMA

Izvor: Blic, 06.Feb.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIVOT IM PROLAZI U POTPUNOJ TIŠINI U petoročlanoj porodici s Ilidže čuje samo devojčica Ajla, ali je i ona NEMA

Kenajid i Melisa Karamujić naizgled su običan bračni par sa troje dece - Amirom, Almirom i Ajlom.

Žive u sarajevskoj opštini Ilidža. Ali, njihov život prolazi u potpunoj tišini, jer su svi, izuzev male Ajle, gluvonemi. Ona čuje, ali je nema.

U ovoj porodici niko ne radi. Kenajid je bio autolimar, ali je posao napustio zbog bolesti ćerke.

Supruga nikad nije radila. Preživljavaju od Kenajidove invalidnine i pomoći drugih. Uz pomoć tumača znakovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezika Tee Sidro opisao je težak život.

- Radio sam pre, to što sam gluvonem, nije me sprečavalo. Ali, ćerka se razbolela, dobila je napad i morao sam to ostaviti kako bih je mogao voditi u bolnicu. Njoj su lekari uklonili deo bubrega – objasnio je.

Živeli su u staroj kući, od koje im je do centra Ilidže trebalo više od dva sata. Da bi deca išla u školu, morali su ustajati u četiri ujutro.

Ipak, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, omogućeno im je da stanuju na Ilidži.

Oporavlja se

Devetogodišnji Amir i godinu mlađi Almir trenutno pohađaju Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju. Maštaju o tome da jednog dana postanu fudbaler i bokser. Kenajid im želi pomoći u tome, ali dok se ne završe ćerkine kontrole, nemoćan je.

- Sada se oporavlja, ali je svakodnevno vodim na preglede, a i strah me je da ne budem tu ako bi joj pozlilo. Poslednji pregled je u 12. mesecu. Ako tada sve bude uredu, tražit ću neki posao, jer mogu i hoću da radim – odlučan je.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.