ZABORAVLJENA BANJALUČKA ZVEZDICA Slađana Kobas preživela je nedostatak kiseonika u porodilištu ratne 1992. godine, preminula je od posledica 13 godina posle

Izvor: Blic, 03.Feb.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABORAVLJENA BANJALUČKA ZVEZDICA Slađana Kobas preživela je nedostatak kiseonika u porodilištu ratne 1992. godine, preminula je od posledica 13 godina posle

Na pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je služen pomen povodom 12 godina od kada je svoju veliku bitku za život izgubila Slađana Kobas i postala "trinaesta banjalučka zvezdica".

Na pomenu je bio otac Stojan, brat Miroslav, snaja Karmela i jedan komšija.

- Evo vidite kako živim, ne mogu da stojim, ne drže noge i leđa teret moje 62 godine. Savladala me je bolest odmah posle njene smrti i pod stalnom sam terapijom - priča svoju tužnu priču otac pored groba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje ćerke Slađane.

Kaže da sećanja ne blede, da mu je njena borba za život tada davala snagu i vraćala veru u život i ljude i dodaje da je razočaran što društvo ne poklanja veću pažnju ovom događaju.

- Nije bitno to što ja živim od skromne invalidske penzije, ali neko kao da se stidi tog broja 13 i toga da je i ona izgubila bitku za život i da ima prava da bar sećanje živi dalje od ovog mesta njene večne kuće - rekao je Stojan Kobas.

On dodaje da su mu i sin i snaja s kojima živi bez posla i da bi voleo da je sve bilo drugačije.

- Da je Slađa poživela bila bi to velika pobeda i ništa drugo ne bi bilo važnije od toga. Ovako dok živimo živeće i sećanje na nju, a posle šta bude - dodao je on.

Slađana Kobas je bila jedina preživela beba iz banjalučkog porodilišta ratne 1992. godine, u vreme kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se dopremi kiseonik za inkubatore umrlo dvanaest tek rođenih beba.

Tokom svog kratkog života bila je živi svedok jedne od najvećih tragedija na samom početku građanskog rata u BiH.

Slađana Kobas je umrla nakon 13 i po godina života, a njeno hrabro srce je izgubilo bitku za život koju je "trinaesta zvezdica" vodila čitavog svog kratkog života koji je od početka bio nemilosrdan prema njoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.