Vučića su željeli mrtvog

Izvor: Cafe.ba, 15.Jul.2015, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučića su željeli mrtvog

Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin oštro je kritikovao vlasti BiH zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića, ocijenivši da su u Potočarima premijera pokušali da ubiju.

"BiH može da bira između dva ponuđena odgovora na pitanje zašto se desio pokušaj ubistva srpskog premijera. Prvi je da nisu organizovana zemlja, jer ne mogu da obezbede ni jednog tako visokog gosta, a drugi da su zemlja opasnih namera u čijim se >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << redovima nalaze oni koji mogu da pokušaju da ubiju predsednika srpske vlade", rekao je Vulin.

On je ocijenio da odgovor na ovo pitanje može dati samo nepristrasna istraga i istakao da će Srbija sprovesti svoju.

On je za "Večernje novosti" rekao da je sve bilo spremljeno unaprijed i da su hrabrost i vještina Vučićevog obezbjeđenja spriječile ubistvo.

Na konstataciju lista da neki u BiH tvrde da je krivo premijerovo obezbjeđenje, Vulin je odgovorio je "po njima kriv gost što su ga napali domaćini, a nisu krivi domaćini što nisu zaštitili gosta".

On je upitao zašto član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije koračao uz Vučića i da li je moguće da nijedan funkcioner BiH nije imao zadatak da bude uz srpsku delegaciju.

"Vučić je pokazao ličnu hrabrost. Da li je krivo njegovo obezbeđenje što nije pucalo u masu? On je dao striktno naređenje da ni pod kojim uslovima ne koriste oružje. Možete li da zamislite obezbeđenje bilo kog državnika da u ovakvim situacijama ne puca?", ukazao je Vulin.

Vulin je saglasan sa konstatacijom da su iz Evrope stigle prilično blage reakcije na napad na Vučića i ocijenio da je reagovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini bila "sramno blaga", ali da se ispravila i zatražila istragu.

"Ovo je dobra prilika da se promeni slika o Srbima i da mnogi prestanu da veruju istini koju su oni napravili po sebi i za sebe. Svet je okretao glavu od istine o Srbima, jer je u tom trenutku trebalo opravdati bombardovanje Srba, stvaranje novih zemalja, komadanje naše države", rekao je Vulin.

On je ocijenio i da se napad islamista na satirični francuski list "Šarli ebdo" ne bi desio da nije bilo takvog odnosa prema islamskom fundamentalizmu u BiH.

"Vučić je napadnut po izgovorenoj lozinki `Alahu akbar`. Očigledno je da su ga želeli mrtvog. Ko to bude zanemario, taj je ili naivan ili zlonameran", poručio je Vulin.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.