Vozač iz BiH nabrao 347 kazni

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Sep.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozač iz BiH "nabrao" 347 kazni

Građanima Bosne i Hercegovine je u prvih osam mjeseci 2014. godine izrečeno oko 350.000 saobraćajnih prekršaja, što je za skoro 200.000 manje nego u istom periodu prošle godine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP), a potvrdili su to iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Ukopna vrijednost saobraćajnih prekršaja koje su građani Bosne i Hercegovine napravili od januara do avgusta 2014. godine iznosi 21 milion KM, ili za oko 11 miliona KM manje >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << nego lani u istom periodu. Broj izrečenih saobraćajnih prekršaja u Bosna i Hercegovina je smanjen, no država još uvijek ima problema prilikom naplate novca za izrečene saobraćajne prekršajne naloge. Iako je prije nekoliko godina donesen zakon koji kaže da građani koji imaju neplaćene saobraćajne kazne ne mogu izvaditi niti jedan lični dokument niti ponovo registrirati vozilo, broj neplaćenih kazni po ovom osnovu još uvijek je velik i njihova vrijednost iznosi 96 miliona KM. Iz IDDEEA-e navode kako najveći dužnici po osnovu izrečenih saobraćajnih prekršaja dolaze iz Živinica, Sokoca i sarajevske opštine Centar. Ranije je IDDEEA potvrdila da je apsolutni rekorder po broju saobraćajnih prekršaja zaključno sa 2013. godinom muškarac sa područja Živinica, koji duguje državi rekordnih 48.177 konvertibilnih maraka po osnovu neplaćenih kazni. Ovaj muškarac do sada je "nabrao" ukupno 347 kazni od čega je čak 314 puta bio kažnjen zbog upravljanja vozilom prije nego je položio vozački ispit, ali i zbog drugih prekršaja koje je pravio poput vožnje neregistriranog vozila, vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje saobraćajnih propisa i sl. Sličan slučaj zabilježen je i na Sokocu gde je policija RS do sada izrekla jednom muškarcu 204 kazne zbog raznih saobraćajnih prekršaja. Ta osoba zaključno sa 2013. godinom duguje državi ukupno 32.786 KM zbog saobraćajnih prekršaja, koje nije platila. Stručnjaci se nadaju da bi broj dugovanja državi po osnovu neplaćenih saobraćajnih prekršaja mogao biti uveliko smanjem, barem dugu koji dolazi iz Federacije BiH, nakon što se počne primjenjivati novi federalni zakon, a koji podrazumijeva 50 posto jeftiniju kaznu ukoliko se ona plati u roku do osam dana od dana izricanja prekršaja. Taj zakon u FBiH zaživjet će ubrzo, čeka se na proceduru koju još treba da sprovede Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, piše NAP. (BLLIVE, Foto: Blic)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

U Bugarskoj stopa nezaposlenosti smanjena za 0,4 odsto

Izvor: Capital.ba, 09.Sep.2014, 11:27

SOFIJA, U Bugarskoj je broj nezaposlenih od početka godine do kraja avgusta smanjen za 58.730 čime je stopa nezaposlenosti smanjena za 0,4 odsto i sada iznosi 10,4 odsto, podaci su bugarske Agencije za zapošljavanje. Na berzi rada krajem avgusta bilo je prijavljeno 342.503 lica ili za 8.935 manje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.