Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćarima iz BiH propadaju stotine tona krušaka

Poljoprivrednici u BiH ne znaju šta će sa stotinama tona krušaka koje su još početkom avgusta bile spremne za izvoz u Rusiju.

Jedan od najvećih proizvođača i otkupljivača Nikola Vukelić kaže da trenutno ima 200 tona krušaka, kako iz njegovih voćnjaka, tako i onih koje je otkupio.

- Letnje sorte kruške su već pretrpele štetu i ne znamo šta ćemo sa njima. Odvešću ih u Sarajevo pred Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja i istresti. Osim toga, trebaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mi prazne hladnjače za skladištenje voća koje dolazi. Ovo je ogromna katastrofa i šteta za poljoprivrednike. Uprava to nikako nije smela da dozvoli. Morali su tražiti od inspektora da dođu ranije, kada su bili i u Srbiji i Makedoniji. Te dve zemlje nemaju problema sa izvozom, a mi imamo jer smo tražili od inspektora iz Rusije da dođu tek u oktobru – naglasio je Vukelić.

Ruski inspektori su obišli hladnjače i voćnjake u BiH ali i proveravali da li je bilo reeksporta.

Vukelić kaže da su kod njega u petak bili inspektori i da su veoma zadovoljni.

- Kažu da je voće dobro i nisu mogli naći nikakve sumnje ni za bolesti ni tretmane. Međutim, kontrola je zakasnila, i ko zna kada ćemo dobiti dozvolu – ogorčen je Vukelić.

Boris Tadić, konsultant Udružena “Razvojni centar – Argonet”, tvrdi da su gubici već veliki, a ukoliko izvoz ne krene u Rusiju za maksimalno mesec dana, propašće oko 1.150 tona krušaka.

- Viljamovke je obrano više 1.000 tona, butire oko 100, a santa marije oko 200 tona. Sada imam 28 tona kruške koju ne mogu prodati i ne znam šta ću. Kilogram je od 0,8 do jednu KM, pa je jasno koliki je gubitak – rekao je Tadić.

Smatra da je reeksport glavni motiv obustave izvoza, jer kvalitet nikada nije bio upitan,

- U državama sa efikasnim inspekcijskim i carinskim kontrolama reeksport nije moguć. Sličan problem smo imali nedavno sa mesom, a pre nekoliko godina sa lešnicima. U oba slučaja je prvo intervenisaka Turska. Naši kontrolni organi su potpuno neefikasni, što nas čini neozbiljnim u međunarodnoj trgovini, a ispaštaju jedino proizvođači u BiH – naglašava Tadić.

Mile Arsenić, vlasnik firme „Unaplod“, kaže da je morao da smanji otkup krušaka, jer nema gde da ih skladišti.

Bojić: Krivac uvozni lobi

- Sa voćem i povrćem se sada dešava isto što kao sa izvozom mesa za Tursku. Uvozni lobi pobeđuje domaće proizvođače, stavlja ih u neravnopravan položaj i guši proizvodnju. Odgovorno tvrdim da imamo kvalitetne proizvode koji mogu udovoljiti ruskom tržištu, tako da kvalitet ne može biti razlog obustave izvoza – rekao je predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.