Vlada naknadno uručuje dobitke

Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada naknadno uručuje dobitke

BANJALUKA - Predloženi zakon o igrama na sreću RS nije u skladu sa evropskim standardima i sumnjamo da bi primenom predviđenih rešenja bilo mnogo malverzacija prilikom raspodele prikupljenog novca od priređivanja tih igara, smatra nevladin pokret Centar civilnih inicijativa (CCI).



Centar najavljuje da će tražiti od narodnih poslanika, koji o ovom predlogu zakona treba da raspravljaju u utorak, 4. novembra, da uvaže sugestije nevladinog sektora i da zatraže od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade RS da prihvati određene amandmane na zakon.

„Prvo, u zakonima o igrama na sreću u zemljama EU u samim zaglavljima piše kome će se prikupljeni novac dodeljivati, a u predloženom zakonu za RS to se nigde ne spominje. Jedino se navodi da naknade od igara na sreću predstavljaju prihod budžeta i da kriterijume za utvrđivanje korisnika i način raspodele prihoda utvrđuje Vlada”, objašnjava menadžer projekta CCI Adis Arapović. On dodaje da zakon ne predviđa i omer raspodele novca. „Sa Vladom FBiH pregovaramo o donošenju ovakvog zakona i pristali su da 50 odsto novca prikupljenog od igara na sreću ide za finansiranje humanitarnih, kulturnih i sličnih aktivnosti. To znači da pola tog novca ostaje državi za druge potrebe”, ističe Arapović.

On podseća da je nedavno u Sarajevu na okruglom stolu na temu „Gde ide novac od igara na sreću u FBiH” konstatovano da se neprimerena legislativa u oblasti igara na sreću i distribucija novca iz ovog izvora veže za pitanje pravednosti, transparentnosti i sistematičnosti finansiranja nevladinih organizacija. „Ovo je početak kampanje za poboljšanje samoodrživosti civilnog sektora u BiH kako bi mogao ispuniti svoju svrhu, a da ne bude predominantno finansiran od strane inostranih donatora i da ne bude plašt za finansiranje i podršku političkim strankama”, istakao je Arapović.

S druge strane, u Ministarstvu finansija RS kažu da su se i do sada na osnovu zakona iz 1999. budžetski prihodi od priređivanja igara na sreću koristili za finansiranje planova i programa organizacija koje se bave socijalnom zaštitom i humanitarnom delatnošću, problemima i zadovoljavanjem potreba osoba sa invaliditetom, kao i onih organizacija koje doprinose borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti i doprinose razvoju sporta.

„Taj novac se raspodeljuje kroz budžet u skladu sa zakonskim obavezama i odlukama, odnosno prioritetima Vlade RS u datom periodu. Pri tome se poštuju principi raspodele, odnosno trošenja budžetskog novca definisanih Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o izvršenju budžeta RS”, navode u resoru finansija RS.

Oni tvrde da će tako biti i sa primenom predloženog zakona na osnovu kojeg će u budžet RS „biti sakupljeno više novca”.

Međutim, za primenu ovog zakona potrebno je, po procenama ministarstva, oko 700.000 konvertibilnih maraka, a planirano je i osnivanje Republičke uprave za igre na sreću.

Klađenja pune budžet milionima maraka

Po osnovu poreza na prihode od priređivanja igara na sreću u budžet RS u toku 2007. prikupljeno je oko 3,9 miliona KM plus 1,3 miliona KM po osnovu republičke administrativne takse, kojom se taksiraju odobrenja za igre na sreću. Za devet meseci ove godine od igara na sreću budžet RS teži je za oko sedam miliona, a do kraja godine očekuje se iznos od oko 9,2 miliona KM plus 1,4 miliona KM za administrativnu taksu. Prema analizama Ministarstva finansija RS, u prvim godinama primene predloženog zakona očekuje se značajno povećanje prihoda po osnovu igara na sreću. Visina projektovanih prihoda za drugu godinu primene zakona iznosi čak 20 miliona KM, dok se u narednim godinama očekuje i do 25 miliona KM.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.