Izvor: Blic, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada kaznama preti trgovcima

BANJALUKA – U Republici Srpskoj treba da stupi na snagu uredba Vlade RS kojom je predviđena kazna od 5.000 do 15.000 KM za preduzeća koja ne budu poštovala propise o trgovačkim maržama, a od 1.000 do 15.000 KM biće kažnjena firma koja ne bude poštovala uredbu o davanju saglasnosti na cene, izjavio je juče premijer RS Milorad Dodik.

Osim navedenih, predviđena je i kazna od 5.000 KM za odgovornu osoba u preduzeću koja ne bude poštivala ove propise.

Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je objasnio da će ova uredba biti na snazi dok NSRS ne usvoji izmene Zakona o prekršajima koje će regulisati ove kazne, a što će Vlada uskoro inicirati.

„Vlada je zaključila da su enormna poskupljenja u RS rezultat velike potražnje roba široke potrošnje iz FBiH i cene nafte. Takođe, vidljivo je i nepoštivanje uredbe o trgovačkim maržama što je uzrokovalo skok cena. Zbog toga smo i odlučili da pooštrimo mere i sada inspekcija treba da odradi deo posla", naveo je Dodik.

Vlada RS neće administrativnim merama da utiče na kontrolu i suzbijanje cena na tržištu, jer bi to bilo u suprotnosti sa slobodnim tržištem i CEFTA-om.

„Mi možemo da utičemo na cenu električne energije, koja je trenutno jeftinija za 25-30 odsto nego u FBiH i da kontrolišemo da li se poštuju zakoni o slobodnom tržištu", dodao je Dodik. On je pozvao Vladu FBiH da zajedno iniciraju paket mera posle talasa poskupljenja u BiH.

S druge strane, ekonomski analitičar Svetlana Cenić ocenjuje da će u celoj BiH doći do novih poskupljenja, naročito posle novih cena električne energije u RS.

„Poskupljenja roba široke proizvodnje nisu od juče, to se dešava nekoliko meseci i izlaz nije lečenje posledica. Lek je makroekonosmka politika cele BiH, odnosno formiranje fiskalnog veća BiH", dodaje ona i upozorava da rešenje nisu socijalni fondovi iz kojih bi se penzionerima i drugim ugroženim ljudima izdvajalo mesečno po pet-deset KM, „jer je to samo kupovina vremena i bacanje prašine u oči".

Ivanić za promenu PDV

SARAJEVO - Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Skupštine BiH Mladen Ivanić pokrenuo je juče sa poslanikom PDP-a u Predstavničkom domu Skupštine BiH Brankom Dokićem inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o porezu na dodatnu vrednost. Inicijatori smatraju da „nultom stopom treba oporezovati osnovne životne namirnice, pšenično brašno tip 500 i 850, kao i hleb dobijen od ovih vrsta brašna, mleko, jestiva ulja i biljne masti". „U ovu grupu spadaju i negazirana voda za piće, lekovi i ortopedska pomagala, hrana i oprema za bebe, te veštačka đubriva, zaštitna sredstva u poljoprivredi, seme i sadni materijal", naglasio je Ivanić, uz ocenu da je uvođenje nulte stope „lako izvodljivo". D.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.