Vlada Srpske kupila „Jadar”

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srpske kupila „Jadar”

ZVORNIK - Imovina Akcionarskog društva drvne industrije „Jadar” iz Zvornika, koja je bila u stečaju, prodata je Vladi RS po ceni od 1.900.000 KM. Na dvadesetoj po redu licitaciji najveći deo imovine tog nekadašnjeg giganta privrede u Zvorniku je prodat Vladi RS.

Stečajni upravnik Stojan Jović kaže da je prodato zemljište površine 80.906 kvadrata sa infrastrukturom, objekti i oprema u „Furnirci”, „Stolariji”, „Sušnici”, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i upravna zgrada preduzeća.

- Nadam se da će kupac, odnosno Vlada RS moći ostvariti planove u pravcu oživljavanja proizvodnje, kao i zapošljavanja radnika. Iz sredstava dobijenih od prodaje biće namiren viši isplatni red, odnosno biće isplaćeno šest stečajnih plata u iznosu od 635.586 KM, a od preostalog dela biće izvršeno namirenje dela opšteg isplatnog reda i troškovi stečajnog postupka. Moram da napomenem da iz ovih sredstava neće biti u celosti namirena priznata potraživanja ako se uzme u obzir da ona iznose 10.366.000 KM. Ovim nije završena prodaja u Jadru, jer za dalju prodaju imamo opremu i inventar u magacinima, kotlovnici, kao i u „Šperploči”, a planiramo da prodamo i zalihe - rekao je Jović.

Prisutni predstavnici Ministarstva finansija nisu bili ovlašteni da daju izjave, a načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović bio je zadovoljan kupovinom Jadra.

- Kupljenu imovinu Vlada će ustupiti na korištenje opštini Zvornik, a na tom prostoru biće napravljena poslovna zona - zaključio je Stevanović.

Stečaj u fabrici „Jadar” je proglašen 25. marta 2005. godine kada je u preduzeću bilo 506 radnika kojima je iz socijalnog programa Vlade Republike Srpske povezan radni staž.

Radnici „Faguma” traže dolazak krim-policije

Radnici AD „Fagum” iz Zvornika i dalje nastavljaju štrajk koji je započeo 13. marta jer nije postignut dogovor sa poslodavcima. Predsednik Sindikata preduzeća Savo Stevanović rekao je da radnici nisu mogli da prihvate ponudu poslodavaca da se uplati 30.000 KM za kupovinu neophodnog materijala i isplatu duga za struju, a da radnici i dalje ostanu bez plate do dobijanja kredita.

- Zakonskim putem tražićemo svih 29 plata koje nam duguju i obavestićemo krim-službu da dođu ispitati stanje, jer je oko 600.000 KM iz preduzeća nestalo i dok se to sve ne ispita nećemo dati poslodavcima da uđu u krug fabrike. Bolje je da ako treba, preduzeće ide pod stečaj, jer bi barem tako radnici dobili nešto, s obzirom na to da sad nemaju ništa i više nemaju od čega živeti - rekao je Stevanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vlada RS kupila imovinu preduzeća “Jadar”

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2009, 20:37

ZVORNIK,  Vlada Republike Srpske (RS) kupila je danas imovinu Preduzeća drvne industirje 'Jadar' u stečaju iz Zvornika za 1,9 miliona KM. Stečajni upravnik Stojan Jović rekao je novinarima da je, nakon dvadesete po redu licitacije, Vlada RS kupila imovinu 'Jadra' u najvećem dijelu i to objekte...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.