Vlada RS utvrdila predlog Zakona o referendumu

Izvor: Blic, 26.Jan.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS utvrdila predlog Zakona o referendumu

Vlada Republike Srpske utvrdila je predlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi koji uređuje raspisivanje i sprovođenje entitetskog referenduma i referenduma u opštini, i prosledila ga Narodnoj skupštini RS, koja donosi konačnu odluku o raspisivanju.

Vlada Republike Srpske koju predvodi Milorad Dodik otišla je korak dalje ka eventualnom raspisivanju referenduma o podršci Dejtonskom sporazumu. Dodik je pre nekoliko dana najavio da bi referendum o izjašnjavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građana RS o podršci Dejtonskom sporazumu, a ne o otcepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine, mogao biti raspisan polovinom februara, ako do tada bude usvojen zakon o referendumu.

Ipak ministar lokalne uprave i samouprave Zoran Lipovac objašnjava da je zakon samo tehničke prirode i da ne sadrži referendumsko pitanje. On kaže i da ne očekuje probleme sa političkim predstavnicima drugih naroda u skupštini Republike Srpske oko usvajanja zakona .

"Očekujem da Veće naroda neće imati primedbe na ovaj zakon upravo iz razloga što je tehničkog karaktera. Verujem da i ako bude nekih manjih korekcija da se na zajedničkoj komisiji mogu usaglasiti tako da ne očekujem da će doći do Ustavnog suda”, rekao je Lipovac.

Potpredsednik parlamenta Republike Srpske Šefket Hafizović očekuje hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog, kako je rekao, anti-ustavnog i anti-dejtonskog delovanja vlade u Banjaluci.

Prema predlogu zakona, konačnu odluku o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština RS većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a predlog za raspisivanje mogu podneti predsednik RS, Vlada, kao i najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10 000 birača.

Kukan: Predlog zakona o referendumu opasan potez

Predsednik delegacije Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Eduard Kukan izjavio je danas da je usvajanjem predloga zakona o referendumu Vlada Republike Srpske učinila opasan potez, a premijer Milorad Dodik pogrešan politički potez.

"(Ovo je) vrlo, vrlo loše za budućnost zemlje i mislim da je to bila pogrešna politička odluka, u najmanju ruku", izjavio je Kukan za Radio "Slobodna Evropa".

Kukan je upozorio da, ako takva politika bude nastavljena, Dejtonski sporazum biće prekršen, a jedinstvenost Bosne i Hercegovine razorena.

"Međunarodna zajednica mnogo jedinstvenijim stavom mora pokazati da ovakve stavove neće tolerisati", rekao je Kukan, prenosi Tanjug.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.