Veterani zahtevaju više poštovanja: Ugraditi prava boraca u Ustav Srpske

Izvor: Blic, 01.Feb.2017, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani zahtevaju više poštovanja: Ugraditi prava boraca u Ustav Srpske

Udruženje građana "Veterani Republike Srpske" smatra da je neminovno da se u Ustav Republike Srpske ugradi amandman koji bi glasio da borci odbrambeno–otadžbinskog rata Srpske i članovi njihovih porodica uživaju posebnu zaštitu u skladu sa zakonom, kao osnov da u nizu sistemskih zakona boračke kategorije dobiju ono mesto u društvu koje im pripadaju.

- Navodne privilegije koje su nam date u postojećim zakonima nemaju nikakve težine i padaju i ruše se na našem Ustavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je predsednik "Veterana Republike Srpske" Duško Vukotić.

On je u pauzi javne rasprave o ovom predlogu amandmana na Ustav Republike Srpske, koju je i organozovalo Udruženje građana "Veterani Republike Srske", rekao da je amandman bitan kao preduslov.

- Ne vidimo razloga da se ne nađemo u Ustavu jer ne stoje tvrdnje oponenata da se narušavaju standardi EU i da se, navodno, pravi diskriminacija sa ostalim građanima - istakao je Vukotić.

On je kao primjernaveo Ustav Hrvatske u kojem su njihovi "branitelji" našli svoje mesto i uživaju mnogo veća prava i privilegije nego što ih traže borci i članovi njihovih porodica Ustavom Srpske.

Vukotić je naglasio da je postojeći Zakon o pravima boraca Srpske katastrofalan u mnogim segmentima, a naročito je diskriminatorski prema borcima koji su ostali živi i za to dobijaju svega 120 KM na godišnjem nivou, što je ponižavajuće.

-Mi, `Veterani Srpske`, ali i druga udruženja koja okupljaju boračke kategorije stanovništva trebalo bi da zajedno da apravimo jedan front kako bi lakše pokušali ubediti institucije sistema da je za Srpsku najbolje da se okrene brizi o najboljem što ima, a to su borci i članovi njihovih porodica, kao najbrojnija populacija u Srpskoj- naveo je Vukotić.

Udruženje građana "Veterani Republike Srske" organizovalo je danas javnu raspravu o njihovom predlogu amandmana na Ustav Republike Srpske i raspravu o prednacrtu zakona o pravima boraca – veterana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.