Vetar nosio krovove i čupao drveće

Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetar nosio krovove i čupao drveće

HAN PIJESAK - Područje Han Pijeska tek što se oporavilo od snežnog nevremena koje je pokidalo dalekovode i ostavilo sela bez struje, olujno nevreme napravilo je nove probleme u noći između nedelje i ponedeljka.



Vetar brzine 14 metara u sekundi sa udarima i do 61 kilometara na čas najviše štete naneo je selima Mrkalji i Han Kram, gde je otkrivao kuće i pomoćne objekte, a bez dela krova ostala je i zgrade Skupštine opštine

„Na kući Odrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dundića u Mrkaljima vetar je skinuo deo crepa sa krova, a na susednim imanjima Planinčića i Savčića oborio je stogove sena i oštetio stare pomoćne objekte. Na sreću, povređenih i veće materijalne štete nije bilo”, saznajemo od Nenada Dundića iz Mrkalja.

Ništa bolje nije prošla ni zgrada SO Han Pijesak sa koje je vetar skinuo 10 tabli lima i oštetio deo krovnog pokrivača.

„Vetar je skinuo deo krova sa zgrade opštine. Na sreću, u to vreme nije bilo nikoga u blizini ni automobila na parkingu, tako da druge štete nije bilo”, rekao je načelnik opštine Han Pijesak Goran Ašonja i dodao da je u toku saniranje šteta, a opštinska komisija za procenu je na terenu.

Pod naletom vetra palo je nekoliko stabala u gradskom naselju, u visokim šumama ŠG „Visočnik” vetar je kršio uglavnom starija stabla. Prema rečima tehničkog direktora šumskog gazdinstva Dobra Rubeža, na mnogim mestima su zbog jakog vetra popadala stabla, ali sudeći po prvim informacijama sa terena, nije načinjena značajnija šteta. Ekipe za procenu su na terenu i tek za dva dana može se reći procena štete.

Sneg zatrpao, oluja pomela

Prošle nedelje snežne padavine ostavile su šire područje Han Pijeska bez struje, vode i grejanja u osnovnoj i srednjoj školi, Domu zdravlja, zgradi SO i drugim ustanovama. Ledena kiša okovala je dalekovodne kablove, što je dovelo do opterećenja i iskakanja sistema, pa su zbog prestanka rada crpnih pumpi bez vode ostala sva gradska i prigradska naselja. Snežni nanosi dostizali su i do 150 centimetara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.