Večna vatra pod „Topolom“

Izvor: Blic, 27.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večna vatra pod „Topolom“

Komemoracija povodom 64. godišnjice proboja logoraša iz logora Jasenovac, održana i u kompleksu Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac na kojoj su govorili predsednik RH Stjepan Mesić i potpredsednica Vlade Jadranka Kosor Dan sećanja na jasenovačke žrtve obeležen i kod jasenovačkog spomen-kamena u Bruklinu u Njujorku

Obeležavanje 64. godišnjice stradanja nevinih jasenovačkih žrtava započelo je svečanom akademijom u dubičkom Domu kulture u subotu uveče. Parastosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prethodila sveta liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a brojni zvaničnici i delegacije položili su vence u Spomen-kompleksu u Donjoj Gradini, kod večne vatre na grobnom polju „Topola", među kojima su bili preživeli jasenovački logoraši, premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednik NSRS Igor Radojčić, premijer Vlade RS Milorad Dodik, predsednik RS Rajko Kuzmanović, predstavnici Predsedništva BiH, Saveta ministara BiH, SUBNOR-a, BORS-a, ambasador Ruske Federacije Konstantin Šuvalov, supervizor za Brčko Rafi Gregorijan i mnogi drugi. Nakon toga održan je u najvećem grobnom polju „Hrastovi" parastos i pomen za 700.000 Srba, Jevreja i Roma koji su mučki ubijeni od leta 1941. do 30. aprila 1945. u najzloglasnijem ustaškom logoru na Balkanu.

Bivša logorašica Jela Puđa dolazi svake godine da upali sveće najmilijima koji su ostali u grobnicama u Donjoj Gradini. „Dolaziću dok me god noge nose. Svi su moji ovde", kaže uplakana Jela.

Načelnik Kozarske Dubice Nino Jauz podsetio je da ova opština ni do dan-danas nije dostigla broj stanovnika koji je imala 1941. godine, te da samo ta činjenica dovoljno govori o strašnom stradanju Srba sa ovih prostora.

Predstavnik RS u Izraelu i predstavnik Svetskog jevrejskog kongresa za zemlje bivše Jugoslavije Arie Livne poručio je u Donjoj Gradini da se ustaški zločini nikada ne smeju zaboraviti. On je dodao da nema niti sme biti opraštanja i zaboravljanja ovakvih monstruoznih zločina.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da ovo mesto podseća sve ljude na počinjene zločine koji su neprihvatljivi civilizovanom društvu, razumu i moralu.

- Ovakvi zločini moraju biti osuđeni, a ovakva poruka je u interesu svih nas, jer se borimo za svet u kojem nema zloćina.Izabrali smo put mira na balkanskim prostorima jer postoji iskonska potreba da se bolje razumemo, više poštujemo, ozbiljnije sarađujemo i da učvršćujemo međusobne veze, jer jedino tako mali balkanski narodi mogu opstati i izgraditi bolji položaj u svetu u kome vladaju surovi zakoni velikih ekonomija - kazao je Cvetković.

Predsednik NSRS Igor Radojičić je naglasio da Jasenovac i Donja Gradina svojom zastrašujućom istorijom imaju poseban način u našem registru stradanja. „Ovde je svaka stopa zemlje natopljena krvlju nevinih i nedužnih žrtava, a njihov jedini greh je bio ime ili prezime, vera ili nacija kojoj pripadaju", rekao je Radojčić.

Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o jasenovačkom logoru za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma rekao je da se dosta manipulisalo brojem žrtava stradalih u ovom koncentracionom logoru.

- Hrvati kažu da ih nije bilo ni sto hiljada, međutim, istina je da je stradalo više od 700.000 Srba i ne 40.000 nego 80.000 Roma.To je prava istina i mi ćemo je obelodaniti danas na konferenciji za novinare u Banjaluci - rekao je Živanović.

Jasenovački logor smatra se najvećom „fabrikom smrti" na Balkanu i koncentracionim logorom za istrebljenje ljudi na teritoriji nekadašnje NDH. Logor Jasenovac je činilo nekoliko podlogora duž reke Save, na plavnoj ravnici Lonjskog polja. Donja Gradina je bila najveće stratište i jedino je područje koje je do sada istraženo. Zvanični podaci bivše vlasti SFRJ govore da je u Jasenovcu mučki i svirepo ubijeno oko 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja,više od 20.000 dece i 120.000 antifašista i pripadnika drugih naroda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.