Vatromet u oblacima

Izvor: Blic, 05.Jul.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatromet u oblacima

Gradiška - Posle primedbi da je Protivgradna odbrana RS neefikasna, a štete od grada, kako tvrdi odbornik u SO Gradiška Radislav Dončić, registrovane i ovog proleća u potkozarskim voćnjacima, usledile su ozbiljne primedbe na račun ovog kolektiva koji deluje na većem delu RS.

"Imamo saznanja da je u poslednje dve-tri godine primećeno više neispravnih raketa koje su pale na kuće, kamione i seno, sumnjamo u ateste, tražimo informaciju o pouzdanosti raketa kupljenih u preduzeću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „19. decembar" u Podgorici. Takođe zahtevamo od opštine Gradiška da posredstvom Ministarstva poljoprivrede proveri pouzdanost celog sistema i obučenost radnika", kaže Dončić koji je intenzivno bavi i voćarstvom.

On je od Skupštine opštine na sedenici krajem juna, u formi opborničkog pitanja, zatražio objašnjenja.

U identičnom tonu „EuroBlicu” je dostavljeno i anonimno pismo gde se navodi da je dejstvo raketa koje su upotrebi loše, a da u poslednje dve godine nije proveravan kvalitet reagensa odnosno hemijskog svojstva od strane nezavisne kuće.

„To je protivgradni vatromet proizveden zastarelom tehnologijom uz nepoštovanje metoda rada o čemu postoje zapisnici ali ih niko ne želi predočiti javnosti nego samo potvrđuje da je sve dobro i pod kontrolom", navedeno je u anonimnom pismu. Rajko Popović, direktor Protivgradne odbrane RS, uz opasku da je to deo kampanje u interesu pojedinaca koji su uticali i na povećan inspekcijski nadzor, oštro demantuje ovakve sumnje. On kaže da su rakete iz Podgorice nabavljene po strogo kontrolisanim zakonskim procedurama i uz nadzor Ministarstva poljoprivrede RS.

„Sada smo dobili kontingent od 550 raketa koje su kontrolisane od strane proizvođača a prošle su i našu internu kontrolu. Nemamo obavezu da kvalitet reagensa proveravamo u Zagrebu ili Beogradu nego to činimo u saradnji sa domaćim institucijama, MUP-om i Institutom za ekologiju i zaštitu na radu RS. Dakle, posedujemo zvaničan atest i to je dovoljno", pojašnjava Popović ne osporavajući da je deo raketa eksplodirao na zemlji, gde osim materijalne nije bilo drugih posledica, što je u granicama dozvoljenog procenta.

„Tolerancija je dva odsto i ukoliko bi to bilo više, mi smo u obavezi vratiti proizvođaču celu seriju, ali to nije bio slučaj. Sve drugo su špekulacije", kaže Popović naglašavajući da sistem sa 181 lansirnom rampom nije nepouzdan, ali da će uskoro početi projekat modernizacije.

U tom slučaju, umesto radnika odgovornost za delovanje preuzeće elektronika i daljinsko upravljanje, a vreme od dojave do ispalenja skratiti na minut.

Puni magacini

Protivgradna odbrana sada raspolaže sa ukupno 1 073 rakete, što je dovoljno za veći deo sezone. Ovog meseca izgrađeno je 5 lansirnih stanica, u Banjaluci 2, Derventi 4 i Kozarskoj Dubici 1. To će bitno doprineti boljoj zaštiti useva od grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.