Vaspitači zahtevaju povišicu

Izvor: Blic, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaspitači zahtevaju povišicu

BANJALUKA - Skromne plate, radno vreme bez pauze i loša opremljenost vrtića - samo su neki od problema sa kojima se suočavaju zaposleni u predškolskim ustanovama u RS. Zato predstavnici Sindikata za obrazovanje nauku i kulturu RS traže od opština da u budžetima za narednu godinu izdvoje više novca za radnike u ovoj oblasti.



„Ako u zemljama u okruženju koje u predškolskim ustanovama i vrtićima imaju upola manje dece, zaposleni za svoj rad i trud mesečno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobijaju platu od oko 1.200 evra, to bi trebalo da bude i naš cilj. U našim predškolskim ustanovama ima duplo više dece i plate moraju biti veće i ne bi trebalo da se pronalaze razlozi da se naš zahtev ne ispoštuje", rekla je juče članica Republičkog odbora sindikata ONK RS Jela Dakić.

Ona je istakla da je problem i to što plate zaposlenih u ovoj oblasti nisu iste u RS nego su različite od opštine do opštine, kao i da se ne poštuje kolektivni ugovor. Inače, plate zaposlenih u ovoj oblasti su oko 600 KM bez staža i toplog obroka.

„Položaj vaspitača u RS je težak i tražimo da nam se uvede beneficirani radni staž i da se plate svih radnika izjednače na nivou RS, ali da se donese zakon koji bi obavezao lokalne vlasti da ono što odobre u budžetu za plate vaspitača, to i ispoštuju, što sada ne čine", rekao je predsednik Sindikata predškolskog obrazovanja u obdaništu „Beli anđeo" u Bosanskom Brodu Nikola Đurić.

S obzirom na to da su predškolske ustanove u RS u nadležnosti lokalnih zajednica, višistručni saradnik za osnovno i predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete i kulture RS Ranko Savanović rekao je da radnom verzijom zakona o platama Vlada RS planira da sufinansira plate radnika, ali samo u nerazvijenim opštinama u RS.

„Ovim zakonom Vlada će sufinansirati plate radnika u predškolskim ustanovama u onim opštinama koje nisu u mogućnosti da u potpunosti isplate plate radnicima u ovoj oblasti", rekao je Savanović.

Nema pravog zakona

Jedan od problema sa kojim se suočavaju zaposleni u predškolskim ustanovama, kako tvrde sindikalci, jeste što nemaju zakon koji bi regulisao ovu oblast, nego se oslanjaju na više propisa.

„Sistem predškolskog vaspitanja funkcioniše u skladu sa Zakonom o dečjoj zaštiti koji je još na snazi. Međutim, Ministarstvo je pripremilo radnu verziju zakona o predškolskom vaspitanju, ali se čeka da se usvoji okvirni zakon iz ove oblasti kako bi ga mogli uskladiti sa entitetskim zakonom", istakao je Ranko Savanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.